Újabb 10 társasággal bővült az év első felében a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénzügyminisztérium által közösen életre hívott, a hazai középvállalatok tőzsdei felkészülésének financiális és szakmai támogatására fókuszáló Mentor program – számol be közleményében a BÉT. 

A 10 vállalat összesen közel 340 millió forint értékben kapott a tőzsdei megjelenést elősegítő vissza nem térítendő támogatást. 

A programhoz újonnan csatlakozott cégek tevékenysége számos különböző szektort ölel fel, ezzel is mutatva a hazai gazdaság sokszínűségét – többek között a műanyag-, az élelmiszeripar, az IT-szektor és a megújulóenergia-szegmens is képviselteti magát. 

2021.09.09.  OXO Technologiesbecsengetés, BÉT.Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Az új belépők névsorában többek között olyan dinamikusan növekvő vállalatok találhatók, mint az asztalos-, fémipar és szerszámgyártás területén terjeszkedő Navigator Investments, a naperőművek fejlesztésével foglalkozó Astrasun vagy az egészségtudatos és free from élelmiszereket gyártó Civita Group.  A Mentor programban szintén részt vesz továbbá az okosotthonok gyártására és fejlesztésére specializálódott Chameleon Smart Home, az információbiztonság területén tevékenykedő CDSYS (Compliance Data System), a műanyagipar meghatározó szereplője, a Vertikal Group, valamint a gyógyszeriparban érdekelt Goodwill Pharma is. 

A program a tőzsdei bevezetés folyamatának finanszírozása mellett szakmai támogatást is nyújt a bevezetéshez vezető úton. A pályázatot elnyert társaságok a komplex képzés révén a legfelkészültebb tanácsadóktól szerezhetnek új ismereteket és bővíthetik a kapcsolatrendszerüket. A 2018-ban indult programban eddig összesen 21 vállalat jutott támogatáshoz, közülük 10 társaság – a Megakrán, a DM-Ker, a Gloster, az OXO Technologies, a ViVeTech, a NAP, a Polyduct, az EU-Solar, az Épduferr és az Eprolius – részvényei immár elérhetők a BÉT részvényszekciójában. 

ViVeTech: a jó eredmények hozzák majd meg a vételi kedvet

Júniusban elindult a kereskedés a tőzsdén a ViVeTech papírjaival. A társaság az első kibervédelmi cég a magyar parketten. Nem a papír hektikus mozgásával, sokkal inkább a stabil növekedéssel kívánják felhívni magukra a figyelmet – mondta a VG Podcastnak Márton Miklós, a cég vezérigazgatója.

„A Budapesti Értéktőzsde kiemelt stratégiai célja a hazai középvállalatok tőzsdei megjelenésének elősegítése. A Mentor program az ezen törekvés megvalósítása érdekében kiépített szolgáltatáspaletta egyik fontos eleme, amelynek létjogosultságát az elmúlt rendkívül mozgalmas fél év is igazolta. Sok sikert kívánok valamennyi újonnan csatlakozott társaságnak, bízom benne, hogy hamarosan egyesével is üdvözölhetem őket egy-egy ünnepélyes kereskedésindító csengetés keretében” – mondta el az eredmények kapcsán Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.