Egy napot sem kellett várni a Rheinmetall legújabb akvizíciós tervének megjelenéséig, miután csütörtökön Armin Papperger vezérigazgató a Handelsblattnak elmondta, hogy az organikus növekedés mellett a vállalat – rendkívül kedvező tőzsdei értékeltségét kihasználva – további cégfelvásárlásokra is készül.

A Reuters ugyanis pénteken szellőztette meg, hogy a hazánkban is aktív német hadipari társaság, amely nem mellesleg már a 4iG részvényeinek egynegyedét is megszerezte, május végén nem kötelező ajánlatot tett a meghatározó állami befolyás alatt álló olasz Leonardo repülőgép- és védelmi ipari cég ágyúgyártásra specializálódott, OTO Melara nevű leányvállalatának 49 százalékos részesedésére. Az ajánlati ár a piaci hírek alapján a 190-210 millió eurós sávba esik.

1183421824 LISBON, PORTUGAL - OCTOBER 25: A decorated gun cap protects the Oto Melara 76 mm anti-air/anti-surface gun of the Royal Netherlands Navy Karel Doorman-class frigate HNLMS Van Speijk, moored at Cais Rocha Conde de Óbidos during a three-day visit by Standing NATO Maritime Group One - SNMG1 Naval Force ships on October 25, 2019 in Lisbon, Portugal. SNMG1 is currently composed of Dutch, Norwegian, Belgian, U.S. and Portuguese vessels aiming to ensure continued maritime capacity and contribute to the security of the Atlantic Alliance member states. (Photo by Horacio Villalobos#Corbis/Corbis via Getty Images)
Fotó: Horacio Villalobos / Corbis via Getty Images

Az értesüléssel kapcsolatban a brit hírügynökség kiemeli, hogy bár az orosz invázió felpezsdítette a nyugati védelmi cégek részvényeinek árfolyamát, ám a cégegyesülések-akvizíciók (M&A) piaca nem élénkült meg ennek megfelelően, amit paradox módon szintén a háború okozott, hiszen ezek a cégek jellemzően szignifikáns állami tulajdonrész mellett működnek, s az illetékes hivatalnokoknak most kisebb bajuk is nagyobb annál, mintsem hogy üzleti tárgyalásokra járjanak.

A Rheinmetall ajánlatára is a római kormány mondhatja ki a végső szót, blokkolhatja vagy szigorú feltételekhez is kötheti a tranzakciót. A kabinethez közel álló körök szerint a támogatás feltétele lehet, hogy a német-francia harckocsi-fejlesztési projektbe Itáliát is vonják be, mivel ebben az esetben a Leonardo szenzorokat és védelmi elektronikai eszközöket szállíthatna „a jövő harckocsijaihoz”. Elvi probléma amúgy nem állhat fenn az üzletkötés kapcsán, hiszen a Leonardo már decemberben közölte, hogy a Wass torpedógyártó részleg mellett az OTO Melarát is eladná, a Rheinmetall pedig már jelezte, hogy további 2 százalék megvásárlására, így a többségi részesedés megszerzésére is nyitott.

A Rheinmetall részvényei péntek délelőtt újabb 3 százalékkal, immár 203 euró fölé drágultak, nehéz elhinni, hogy egy éve még 90 euró alatt dekkolt az árfolyam. Szintén 3 százalékkal 10,5 euróra nőtt a Leonardo részvénykurzusa is, éves szinten pedig az olasz papír 46 százalékkal erősödött.

Ukrajna orosz lerohanása és az ezt követően a berlini kormány 100 milliárd eurós haderőfejlesztési terve a többi védelmi cég árfolyamát is megmozgatta. A pénteken a Bundestag – a német parlament alsóháza - elé kerülő csomag legnagyobb kedvezményezettje egyébként a légierő, amely 33,4 milliárd eurót kap. Ebből pedig elsősorban az Airbus vezetésével működő konzorcium Eurofighter ECR és a Lockheed Martin F-35-ös harcigépeinek beszerzését finanszíroznák. A Lockheed részvényei május 20. óta 5 százalékkal törtek feljebb, egy év alatt pedig 14 százalékkal. Ezzel szemben az Airbus papírjai 12 hónapja gyakorlatilag  stagnálnak, persze a cég elsődleges profilja az utasszállító repülők gyártása.

Az S&P légi- és védelmi ipari indexével is az a baj, hogy a sok problémával küszködő Boeing részvénye az egyik legnagyobb összetevője, ezért éves szinten 15,4 százalékos a mínusz. Sokkal kedvezőbb képet mutatnak az egyes védelmi ipari részvények. A Rheinmetallhoz hasonlóan például szintén megduplázódott február óta a német Hensoldt részvények árfolyama. Ez a védelmi szenzortechnológiára szakosodott cég a Yahoo Finance szerint a legnagyobb nyertese lehet a berlini csomagnak, hiszen bevételeinek 52 százaléka származott 2020-ban a német büdzséből. Ez az arány egyébként a Rheinmetallnál 33 százalék volt.

Chloe LeMaire, a Jefferies elemzője szerint pedig az európai fegyverkezésnek további nyertese lehet még az év eleje óta 40 százalékot vágtázott brit BAE Systems, az amerikai Raytheon és a francia Thales Group. Mindhárom cég az európai légierő fejlesztésében kaphat jelentős szerepet.