Recessziós időszakok előtt gyakori, hogy a befektetők szabadulnak a rövid lejáratú adósságpapíroktól, és a hosszabb lejáratú kötvényeket vásárolják, jelezve ezzel a gazdaság rövid távú helyzetével kapcsolatos aggodalmukat. 

Annyira azért nem lephette meg a piacot a mostani kötvénypiaci fordulat, hiszen az 5 éves és a 30 éves amerikai állampapírok hozamkülönbsége már március végén negatívba fordult, amire korábban legutóbb 2006-ban volt példa . Márciusban az ötéves hozam csúcsa 2,63 százalék volt, míg a 30 évesé 2,6-en stagnált, azok után hogy a hónap elején 53 bázispont volt a különbség. Ám ekkor a kötvénypiaci befektetők által leginkább figyelt hozamspread, vagyis a kétéves és a 10 éves közötti különbség, még pozitív maradt. Pár nap múlva, április elején aztán már tényleg felvillant a recessziós szignál. Amikor a kétéves kincstárjegyek hozama a 10 éves állampapírok hozama fölé emelkedett. A fordított hozamgörbe ugyanis gyakran a gazdasági visszaesés előjele. Márpedig, a negatív spread tipikusan annak a jele, hogy rossz idők jönnek, s várható – hangzik a Wall Street-i bölcsesség, mert normál esetben, minél tovább tart a visszafizetése, annál magasabb a kamatláb, a hosszabb futamidejű kölcsönzés ugyanis nagyobb kockázattal jár.

A mostani kötvénypiaci kilengés a múlt heti amerikai inflációs adatokkal hozható összefüggésbe. Az 40 éves csúcsra futásánál is riasztóbb, hogy hirtelen megugrottak a sokáig stabil hosszú távú inflációs várakozások. Ez pedig arra utal, hogy a közvélemény már nem bízik az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed anti-inflációs törekvéseinek sikerében. Pénteken tették közzé a Michigani Egyetem fogyasztói hangulatfelmérését, mely szerint a közvélemény 5 éves inflációs várakozásai 3,3 százalékra ugrottak a májusi 3 százalékról. Január óta most először emelkedett ez a mutató. Szakértők szerint a hosszú távú inflációs várakozások emelkedése gyökeres változást hoz a Federal Reserve számára, mely eddig mankóként támaszkodhatott a stabil hosszú távú várakozásokra.

Kedden és szerdán tartja kamatdöntő ülését a Fed. A jegybankárok egy része gyorsítaná, másik  része lassítaná a monetáris ciklust. A Fed idén már kétszer emelt kamatot, ráadásul májusban 50 bázisponttal. Ehhez képest az amerikai fogyasztói árindex májusban 8,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Egyre nagyobb az aggodalom, hogy a jegybankárok túllőnek a célon, s az inflációs harcban recesszióba taszítják az amerikai gazdaságot.