Rekordalacsony szintre zuhantak a globális növekedéssel és a vállalati nyereséggel kapcsolatos várakozások a befektetők körében, miközben a készpénzállomány több mint két évtizede a legmagasabbra emelkedett, mivel a tőketulajdonosok csökkentették a kockázatos eszközökkel szembeni kitettségüket – derül ki a Bank of America kedden közreadott havi alapkezelői felméréséből.

Fotó: Bloomberg

A július 8-15. között megkérdezett, 300, összesen 800 milliárd dollárt kezelő profi befektető szerint a tőkepiaci pesszimizmus "szörnyűséges szintje" mellett eltörpülnek a koronavírus-járvány és a 2008-as globális pénzügyi válság mélységei is.

A befektetők több mint 6 százalékra, azaz 2001 októbere óta a legmagasabbra emelték készpénzállományukat, 

miközben a részvények aránya a portfóliókon belül a Lehman Brothers 2008-as összeomlásakor látott szintre esett vissza.

Az amerikai nagybank szerint a recessziótól való félelem a 2020 májusában látott szintre emelkedett, azaz a befektetői hangulat továbbra sem tud kiszabadulni a medve barlangjából.

Bár a megkérdezett alapkezelők háromnegyede arra számít, hogy az csökken a következő 12 hónapban, továbbra is a magas infláció és a lassuló növekedés által meghatározott stagflációs környezetet vizionálnak.

Júliusban az amerikai dollár, az olaj/nyersanyag és az ESG-eszközök drágulásának megjátszása voltak a legnépszerűbb tranzakciók, míg a globális piacokat érintő legfőbb kockázati tényezőnek a magas infláció fennmaradását tartották, amit a globális követett.

Érdekes módon az orosz-ukrán konfliktus az 5. helyre esett vissza.

A megkérdezett befektetők fele azt szeretné, ha a vállalatok javítanának mérlegükön, míg kevesebb mint egyharmaduk szeretne több tőkekiadást látni.

Az extrém pesszimizmus ugyanakkor nem feltétlenül jelent ezzel arányos további részvényárfolyam-zuhanást, sőt a tőzsdei álmoskönyv szerint ezt az állapotot gyakran követik a tőkepiacon emelkedések, a pesszimisták ugyanis már régen eladtak, ezért kevés eladó maradt a piacon. Így a kisebb kereslet is könnyedén felfelé mozdíthatja a kurzusokat, tehát a “rettegés fokán” át emelkedhetnek az indexek, mint már sokszor a történelemben.