Még azt sem tudjuk, hogy mit tervez az Elliott Management a Pinteresttel, amelyben 9 százalékos részesedést szerzett, máris egy újabb társaságba harapott az aktivista befektető. A Wall Street Journal szerint a cég részesedést szerzett a PayPal e-kereskedelemre szakosodott pénzforgalmi szolgáltatóban, de hogy mennyit, az egyelőre rejtély.

Helsinki,,Finland,,May,4,,2019:,Paypal,Application,Icon,On,Apple
Fotó: Shutterstock

A PayPal, amely egy évvel ezelőtt még 350 milliárd dollárt ért, a jelentős lejtmenetet követően is komoly falat. Bár az idén eddig 60 százalékot zuhant a még mindig nagyjából 89 milliárd dolláros a piaci kapitalizációja. A PayPalnak közel 8 milliárd dollár készpénze és rövid távú befektetése van, és nem sokkal több az adóssága, vagyis vonzó célpontja az aktivistáknak. 

Ráadásul az 50 milliárd dollárt kezelő Elliott a Wall Street egyik legkeményebb aktivista befektetője. tavaly a Twitter társalapítója, Jack Dorsey lemondott a csúcspozíciójáról az Elliott nyomására. 

A PayPal részvényei februárban szenvedték el a valaha mért legnagyobb egynapos eladási hullámukat, miután a vállalat csökkentette 2022-es profitkilátásait, és elvetette a tavaly bevezetett ambiciózus növekedési stratégiát. Tavalyelőtt és az elmúlt év nagy részében a társaság a befektetők kedvence volt, mert a járvány során az online vásárlásra való áttérés növelte a tranzakciós volumenét és a nyereségét, a piaci kapitalizációját pedig a bankok szintjére duzzasztotta. 

Áprilisban a PayPal a vártnál jobb első negyedéves bevételekről számolt be, de a nyereség már csökkent. Az aktív számlák száma 2,4 millióval, 429 millióra emelkedett.  

A cég akkor került az aktivisták látókörébe. amikor 2014-ben Carl Icahn részesedést szerzett az eBayben, és erélyes fellépésére leválasztották az aukciós portálüzemeltetőről annak „online pénztárát”, a PayPalt, mondván  így több profitot tudnak termelni, mint ha együtt maradnának. 

PayPal jövő kedden számol be a második negyedéves bevételeiről.