Naponta 1500 érme vész el, ezért a digitális devizát létrehozó Szatosi Nakamoto által beépített 21 millió darabos felső határt sohasem fogja elérni a forgalomban lévő bitcoinok mennyisége – írja Timothy Peterson, a Cane Island Alternative Advisors szakértője, saját számításaira alapozva. A korlátot egyébként Nakamoto azért állította fel, hogy megakadályozza az érmék túlkínálatát és biztosítsa az értéküket.

Broken bitcoin split in two pieces laying on a screen. The screen has red diagram. Bitcoin decline concept. 3D rendering
Fotó: Shutterstock

A bitcoinok pusztulását több tényező okozhatja. Legtöbbször a bitcoin-tulajdonosok egyszerűen elvesztik vagy elkeverik a kriptotárcájuk kulcsát, és ezért már nem férnek hozzá digitális vagyonukhoz. Sok esetben egy ilyen bitcoin-fiók feltörésének a költsége magasabb lehet, mint amennyit a tárcában elhelyezett internetes pénz egyáltalán ér. Ráadásul egy ilyen digitális pénztárcát kulcs nélkül rendkívül nehéz, sőt, gyakran lehetetlen megnyitni.

Pofonok után magához térhet a bitcoin

Javult a hangulat a kriptopiacon, akár október óta a legjobb hetét zárhatja a legnagyobb digitális eszköz.

Peterson ezért úgy véli, hogy a naponta elvesző bitcoinok száma miatt legfeljebb csak 14 millió digitális érme kerülhet forgalomba. Ez jóval alacsonyabb becslés, mint a már kibányászott 18,5 millió bitcoin. Peterson, a Cane Island 2020. áprilisi tanulmányában szereplő adatokra hivatkozik, amelyben az elemzők kifejtik, hogy "a rendelkezésre álló bitcoinok körülbelül 4 százaléka" veszett el eddig évente, és a 2020 májusában bekövetkező felezés után az elveszett érmék aránya magasabb lesz, mint amennyit kibányásznak. Emiatt a 14 millió darabos maximális példányszámot már majdnem elérték.

Peterson most egy tweetben bejelentette, hogy naponta 900 új bitcoint bányásznak, miközben naponta körülbelül 1500 érme vész el.

Azt azonban senki sem tudja pontosan megmondani, hogy valójában hány digitális érme veszett el örökre. Az is előfordulhat, hogy egy bitcoinkészlethez hosszú ideig nem nyúltak hozzá, de a tulajdonos csak a megfelelő pillanatra vár, hogy felhasználja azt. Nakamoto például állítólag egy 1,1 millió érméből álló kriptovagyonnal rendelkezik, amelyhez még sohasem nyúlt hozzá.

Mindennél fogva még nem tudni, hogy a bitcoinok csökkentett kínálata képes lesz-e felfelé hajtani a kriptopénz árfolyamát, feltéve, hogy a kereslet változatlan. marad.