Pénz- és tőkepiac

Két órán belül lehívható eurómilliárdokkal mentik meg a bécsi áramszolgáltatót

Megállapodásra jutott egymással a pénzügyi nehézségekkel küzdő Wien Energie és anyavállalata, a Wiener Stadtwerke megmentéséről folytatott tárgyalások során az osztrák kormány és Bécs városa.

Bécs városa kétmilliárd eurós hitelt kap az osztrák kormánytól a közvetve 100 százalékos önkormányzati tulajdonban álló Wien Energie energiaszolgáltató megmentésére, a rövid határidővel, 2 órán belül rendelkezésre áll – mondta Magnus Brunner pénzügyminiszter (Osztrák Néppárt) szerdai sajtótájékoztatóján.

Beautiful,Of,Aerial,Panoramic,View,In,A,Autumn,Season,At
Fotó: Shutterstock

A kisegítésnek azonban egyértelmű feltételei vannak. A hitelkeretet jövő áprilisáig nyújtanák, és Bécs városa addig köteles lesz jelentést tenni a kormánynak, hogy a Wien Energie hogyan biztosította az energiaellátást. A szövetségi kormány továbbá felvilágosítást kért róla, hogyan alakulhatott ki ez a szükséghelyzet. Konkrétan a Wien Energie üzleti tevékenységét vizsgálnák, főként a kockázatkezelést. Emellett a szövetségi kormány egyik képviselője beülne a Wien Energie felügyelőbizottságába.

Leonore Gewessler energiaügyi miniszter (Zöldek) a Wien Energie körül a közelmúltban történt eseményekkel összefüggésben a szabályozó hatóság, az E-Control hatáskörének bővítéséről beszélt. Elmondta, hogy ez a hatóság felelős azért, hogy a villamosenergia-piac manipuláció nélkül működjön, de nincs joga az egyes vállalatok ellenőrzéséhez.

Ebben az összefüggésben meg kell vitatni, hogy szükség van-e az E-Control hatáskörének bővítésére

– tette hozzá.

Az ügyben megszólalt Karl Nehammer szövetségi kancellár is, aki 

több mint szokatlannak

nevezte a Wien Energie körül az elmúlt napokban kialakult helyzetet. Kiemelte, hogy a hitel a Wien Energie kétmillió ügyfelét védi. A feltételek pedig a „tisztánlátást” szolgálják.

Újabb gigahitelt kér a napi százmillió eurót égető német energiacég

A német energiaipari óriás, az Uniper 13 milliárd euróra bővítené kormányzati hitelkeretét.

Peter Hanke, Bécs pénzügyi tanácsosa (Ausztria Szociáldemokrata Pártja) szerint a városi vezetés tudomásul veszi a pénzügyminisztérium kívánságát, hogy képviselőt nevezzen ki a felügyeleti testületbe – mondta Hanke az APA hírügynökségnek.

A tanácsos hangsúlyozta, hogy a pénzre biztosítékként van szükség, hogy a Wien Energie fedezni tudja a villamosenergia-tőzsdén a megújult szélsőségesen kiugró értékeket. 

 

Hétfőn például 1,75 milliárd euróra volt szükség, tegnap 800 millió euró, ma pedig további 530 millió euró viszont visszaérkezett.

 


Jelenleg úgy tűnik, hogy nem lesz szükség a „védőpajzsból” származó források lehívására – mondta Hanke. A piac nagyfokú volatilitása miatt azonban ez nagyon gyorsan megváltozhat.

Ez azt mutatja, hogy mennyire sürgősen szükséges egy egész Ausztriára kiterjedő megoldás, hiszen a villamosenergia-ágazat minden piaci szereplője számára fontos ez a védőernyő. A mai szerződéskötés volt az első lépés a Wien Energie összes ügyfele ellátásának biztosítása felé – tette még hozzá a tanácsos.

Az energiatőzsdei biztosítékra kell a pénz

 

Az energiatőzsdéken a határidős áram- és gázár folyamatosan változik, ezért a lekötéshez biztosítékot kell fizetni, amely a kialakuló árakkal arányos.

„Míg a biztosítékok összege a múlt hét közepéig plusz-mínusz 200 millió euró között ingadozott, pénteken 1,75 milliárd eurót kellett volna letennie a cégnek. Ezért a Wien Energie leállította a határidős kereskedést, és még aznap éjjel a szövetségi kormányhoz fordult, hogy Bécs és Ausztria ellátásbiztonságát minden további piaci torzulás esetén biztosítani tudja”

– közölte a Wiener Energie.


 

energiatőzsde biztosíték Bécs Wien Energie osztrák kormány Ausztria
Kapcsolódó cikkek