A tavalyi év egyik legnagyobb befektetési slágere az volt, ám a jelek szerint mára véget ért az általában kérdéses esztétikai értékű képekre mutató linkeken alapuló spekulatív buborék további dagadása, egyre inkább fogy belőle a levegő.

Non-fungible token art.
Fotó: Andrij Onufrijenko / Getty Images

Legalábbis erre utal, hogy 

a legnagyobb NFT-piactér, az OpenSea forgalma mindössze négy hónap alatt 99 százalékot esett a DappRadar adatai szerint. 

Egészen pontosan amíg a piactér forgalma május 1-jén még 2,7 milliárd dollárt tett ki, addig a legutóbbi vasárnap már csak – a mögöttes eszközöket nézve még mindig megdöbbentő – 9,34 millió dollárra rúgott. Az OpenSea felületét meglátogató felhasználók száma azonban ennél kisebb mértékben esett vissza, így a vasárnapi 24 020 látogató csak harmadával volt kisebb a májusi rekordforgalom idején tapasztaltnál.

Mindez egybeesik a különböző kriptodevizák árának zuhanásával, köztük az idén nagy dobásra készülő , a legtöbb NFT-projektnek helyet Ethereum natív zsetonjának az ethernek az idei több mint 50 százalékos esésével.

A forgalom és a kriptók esése természetesen az NFT-k árát sem kímélte,

az úgynevezett padlóárak (amelynél olcsóbban nem történtek tranzakciók) szintén jelentősen visszaestek, még a legnépszerűbb gyűjtemények esetében is. A többek között a készülő filmmel, számítógépes játékokkal és hírességek sorával reklámozott Bored Ape Yacht Club esetében a padló 53 százalékos esés után 72,4 ethernél (kb. 115 ezer dollár) járt az április 30-i 153,7 etheres csúcs után. Ráadásul akkor még az ether is több mint 2800 dollárt ért, így ha nem kriptóban számoljuk az NFT értékét, a zuhanás 433 ezer dollárról indult.

Hasonló utat járt be a CryptoPunks nevű kollekció árfolyama is. Ugyanakkor a Fortune kérdésére válaszolva 

az OpenSea elmondta, hogy hosszú távra terveznek, és nem aggódnak a rövid távú volatilitás vagy épp a forgalom visszaesése miatt.

Mint elmondták, mindig számítottak a piac hullámzására, a hype ciklusának változására, ahogy a különböző használati lehetőségek fejlődnek.

Mint arra a Coin Telegraph rámutat, további probléma lehet, hogy az NFT-ket például a BendDAO fedezetként is elfogadta különböző hitelekhez, amelyek etherben voltak denominálva. Azonban miután a júliusi mélypont után a második legnépszerűbb kriptodeviza dollárértéke növekedni kezdett, miközben az NFT-k értéke tovább esett, egyre többször vált és válhat a jövőben szükségessé a fedezet elárverezése a hitelek visszafizetésének céljából.

Mindeközben a tavalyi Super Bowl nagyszabású reklámkampánya és a hírességek promóciós erőfeszítései ellenére a Pew Research szerint tavaly szeptember óta nem nőtt azoknak az amerikaiaknak az aránya, akik befektettek a szektorba. Igaz, a kriptobefektetők csupán kevesebb mint fele állította, hogy befektetése alulmúlta várakozásait.