Két éven belül hárommilliárd, 2026-ig pedig négymilliárd forintra nőhet a CIG Pannónia Életbiztosító adózás előtti eredménye – jelentette ki Polányi Zoltán a biztosítótársaság vezérigazgatója a cég Four Seasons szállodában tartott sajtóreggelijén, néhány nappal a rekordnyereségről beszámoló második negyedéves gyorsjelentés közzétételét követően. Ezek a számok persze csupán a menedzsment becslésén alapulnak, és még változhatnak a háborús krízishelyzet további fokozódása vagy az extraprofitadó esetleges növelése, érvényességének meghosszabbítása esetén.

CIG
Fotó: Kallus György

A növekedési stratégiájának megfelelően egyre inkább kompozit – azaz az életbizosítás mellett a nem életbiztosítási ágazatot is gyors ütemben kiépítő – biztosítóvá váló cégcsoport optimizmusa annál is inkább megsüvegelendő, mivel, amint Fedák István a cég másik vezérigazgatója egy kérdésre válaszul elárulta, 

csak az idei évre 500-600 millió forintot fizetnek be az államkasszába az említett, ideiglenesen kivetett címén. 

A menedzsment azonban nagyon bízik a Magyar Bankholdinggal kialakított stratégiai együttműködés sikerében, valamint a biztosítóval szerződéses kapcsolatba lépő független értékesítők egyre népesebb táborának munkájában. 

A hazánkban dolgozó 380 alkusz partner közül több mint 200 foglalkozik a CIG termékeinek értékesítésével is. 

Miután pedig értékesítési szempontból, adóoptimalizációs és egyéb okokból a negyedik negyedévnek van kiemelt jelentősége, akkor kell majd kiemelt aktivitással felpörgetni minden értékesítési csatornát.

A Bankholdinggal folytatott közös munka meglehetősen sokrétű és szerteágazó tevékenység, nem csoda, hogy a cégnél több részleget is kialakítottak a kooperációra, hiszen merőben más feladat a fokozatosan összekovácsolódó pénzintézet agrárügyfeleinek megfelelő kombájnbiztosítási szerződést ajánlani, mint például az Euroleasinggel kapcsolatban álló magánszemélyeket vagy cégeket biztosítani. 

A derűlátást táplálhatja az a tény is, hogy a BNP Paribas Cardifftól átvett szerződésállomány integrációja is a következő időszakban növeli a CIG Pannónia eredményességét.

A lakossági területtel összefüggésben a nehezedő életkörülményeket a cégvezetés szerint részben ellensúlyozhatja az ilyen helyzetekben megfigyelt fokozott óvatosság, ami a biztosítók felé tereli főként a családosokat, a családfenntartókról nem is beszélve. Apropos családfenntartók, a CIG hivatásának érzi, hogy a unit-linked (egységhez kötött) életbiztosítások mellett felfuttassa Magyarországon a kockázati életbiztosítások területét is, hiszen a hazai magánszemélyeknek mindössze 1-2 százaléka rendelkezik ilyen szerződéssel.

A közeljövőben amúgy Polányi Zoltán szerint nagy fellendülés előtt állnak a cascoszerződések is, mivel a dráguló alkatrészek és a növekvő szervizes munkadíjak miatt hatványozottan fordulhatnak az ügyfelek biztosítótársaságok felé.

A cég tevékenységét segíti a világ legnagyobb viszontbiztosítójával, a Swiss Rével, valamint a Munich Rével, illetve a Mapfrével kialakított viszontbiztosítási konstrukciók, 

de a régióban példa nélkülinek mondható az Union biztosítóval a lakásbiztosítások területén megvalósuló partnerség is. A CIG partnerei közé tartozik a Dekra és a BNP Paribas Cardiff is.  

CIG
Fotó: Kallus György

A cég osztalékpolitikájával kapcsolatban a VG kérdésére Fedák István elmondta, hogy a nyereséget továbbra is akvizíciókra vagy osztalékfizetésre fordítják, tehát az osztalékfizetésnek csupán a terjeszkedés szabhat gátat. Polányi Zoltán pedig ezzel kapcsolatban elárulta, hogy a CIG-nek hosszabb távon nemzetközi ambíciói is vannak, nem függetlenül a partner Magyar Bankholding hasonló aspirációitól. 

Szintén lapunk kérdésére jegyzte meg Fedák István, hogy a cégcsoport korábbi itáliai határon átnyúló tevékenysége következtében felmerülő károk ügyében lassan forognak az olasz igazságszolgáltatás kerekei, most éppen ítélkezési szünet is van, de határozottan kézben tartják az ügyet.