Frissítés 14:40 Délután tovább gyengül a forint a vezető devizákkal szemben, sorra dőlnek az árfolyamcsúcsok. Az euró árfolyama járt 423 forint felett is, a dolláré pedig a 436 felé lépeget. A pesti tőzsdén konszolidálódott a helyzet, a Mol például visszakapaszkodott az előző napi záróértékére, az OTP kurzusa azonban 8000 forintnál billeg, ezzel 1,7 százalékkal áll a szerdai záró alatt. A szeptemberi éves 10 százalék lett a várt 9,4 helyett Németországban, augusztusban még csupán 7,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. A hírre a német tőzsdeindex, a DAX fölfelé indult.

Frissítés 11:39: Megvolt az újabb forintmélypont, a magyar deviza balról, jobbról kapja a pofonokat, az euró/forint kurzusa 422 felett is járt. 

Frissítés (10:50): elesett a 420-as szint, ezzel napon belül 1,8 százalékkal gyengül a magyar deviza. A dollár szintén új rekordra tör, közel a 435 forintos árfolyam.

Frissítés (10:18): A forint után a is léket kapott. Bár a nyitás még pozitívra sikerült, hamar megjöttek az eladók a pesti tőzsde parkettjére. Ahogy az lenni szokott, a befektetők a leglikvidebb papírt, az OTP Bank részvényeit adják, jelenleg mínusz 2 százalék ennek az eredménye, az árfolyam 7960 forint, utoljára július végén látta a piac ennyire borúsnak a bankcsoport kilátásait. Az euró árfolyama 417,4 forint, némileg megnyugtathatta a kedélyeket, hogy az elmúlt fél órában sikerült az eurónak egy kicsit korrigálnia a dollárhoz képest. Ma érdemes figyelni az ÁKK aukcióit is, ahol egyebek mellett egyéves diszkontkincstárjegyet visz piacra a kibocsátó (rábocsátással), a tervezett mennyiség 15 milliárd forint.

 

Frissítés (9:45): Egyelőre nincs megállás, folytatódik a forint vesszőfutása, egy euróért 419 forintot is megadtak néhány perccel ezelőtt. A piacok láthatóan tesztelni próbálják a jegybank tűrőképességét az esetleges további kamatemelés vagy esetleges intervenciós lépések irányába - írták a Takarékbank elemzői.

Frissítés (9:25): Csütörtök délelőtt megdőlt a korábbi 417,03 forintos euróárfolyam, született kötés az euró/forint devizapárban a 418 forintos szint felett is. Az euró-dollár devizapár mozgása is a feltörekvő devizák ellen hat, jelenleg csupán 96,6 dollárcentet kell adni egy euróért. A forinton nem segített az sem, hogy a jegybank az alapkamat szintjére emelte az egyhetes betéti tender kamatát. A forint jelenlegi mozgása azért is lehet problémás, mert a 415-417-es zóna erős ellenállásnak tűnt korábban, de ezen ma lendületből lépett át az árfolyam.

Bár nem indult rosszul a kereskedés az euró/forint piacán csütörtök reggel, az euró jegyzése 411 forint alá bukott, de csak rövid ideig tartott az optimizmus. Nem sokkal 8 óra után közel öt egységgel mozdult el az árfolyam, így a 415–416 forintos sávban zajlik a kereskedés. Közel a történelmi rekord, azaz a 417,03-os szint. 

 

A Raiffeisen elemzői így értékelték a helyzetet: 

A befektetői hangulat is igen rossz, de a magyar kamatemelési ciklus lezárásának mikéntje sem kapott túl jó fogadtatást, hiába folytatja más eszközökkel az MNB. Ha ez nem lenne elég, a teljes feltörekvő piac nyomás alatt van az erős dollár miatt, a szorításból pedig valószínűleg nem is szabadul, amíg a zöldhasú nem korrigál érdemben. Ebből számunkra az következik, hogy nagyon rövid távon új árfolyamcsúcs is összejöhet az euró/forintban, ahonnan persze később ismét jöhet visszarendeződés, igaz, nem a 370–380-as szintekre, inkább 400 közelébe.