Húszmilliárd forint keretösszegű kötvényprogramot tervez elindítani 2022 őszétől az Alteo. A kibocsátás célja elsődlegesen a megújuló energiát hasznosító társaság idén januárban frissített stratégiája alapján a növekedéshez szükséges források biztosítása, a megnövekedett forgótőkeigények részbeni finanszírozása és a biztonsági tartalékok növelése.

Budapest 20190913 ALTEO Nyrt. új akkumulátoros villamosenergia-tárolójának átadásán a cég XIV. kerületi, Füredi úti telephelyén.
Chikán Attila
Palkovics László
Áder János
foto: Kallus György/Világgazdaság
Budapest 20190913 ALTEO Nyrt. új akkumulátoros villamosenergia-tárolójának átadásán a cég XIV. kerületi, Füredi úti telephelyén.Chikán AttilaPalkovics LászlóÁder Jánosfoto: Kallus György/Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Mindez annak annak érdekében, hogy a rendkívüli piaci helyzetekben rejlő jövőbeni lehetőségekre és kihívásokra az Alteo a maximális rugalmassággal tudjon reagálni. 

A kötvényprogram első fázisában, 2022 utolsó negyedévében a társaság által bevonni kívánt forrás nagyságrendje akár a 15 milliárd forintot is elérheti egy vagy több, forint vagy euró devizanemű kötvénysorozaton keresztül. 

A vállalat a magas hozamkörnyezetben inkább rövidebb időtávú, másfél-három év futamidejű kibocsátásokkal számol, a kötvények tőzsdei (XBond) bevezetésével. A kötvényprogram keretében bevont források egy részét klímavédelmi szempontból zöldnek minősülő beruházások finanszírozására használná fel, így előfordulhat, hogy a program időtartama alatt zöldkötvények kibocsátására is sor kerül. 

A kibocsátások részletes paramétereiről később dönt az Alteo, forgalmazóként az Erste Bank Hungary Zrt. támogatja a kötvényprogramot.

Az kellős közepén is csúcsprofitot szállított az Alteo

A második negyedévben 5,3 milliárd forint nyereséget ért el a megújuló energiát hasznosító társaság, amely újabb befektetéseinek finanszírozásához a tőkepiaci forrásbevonás lehetőségét is vizsgálja.