Megjelent az OXO Technologies Holding első féléves beszámolója, eszerint a befektetési ciklusa korai időszakában, egyre nehezülő makrogazdasági körülmények és üzleti viszonyok között sikerült a főként technológiai cégekbe fektető társaság működést nyereségessé tenni, és a nettó eszközértéket további 22 százalékkal növelni.

Budapest 2021
Oszkó Péter, OXO Tech holdings
foto: Vémi Zoltán/Világgazdaság, Budapest 2021Oszkó Péter, OXO Tech holdingsfoto: Vémi Zoltán/Világgazdaság
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A Budapesti Értéktőzsde Xtend piacán jegyzett, 5,8 milliárd forintos piaci kapitalizációjú társaság az első hat hónap alatt 207 millió forint nettó profitot termelt. 

Az Oszkó Péter vezette társaság egy évvel korábban még hasonló mértékű – 210 milliós – veszteséget tudott felmutatni. A nyereséges gazdálkodás a befektetési portfólióból sikeresen végrehajtott exiteknek köszönhető, még úgy is, hogy a cég ezzel egyidejűleg a növekvő makrogazdasági kockázatokra tekintettel egyes kritikus befektetésein és követelésállományán a szükséges leírásokat is eszközölt.

Az első fél évben döntően nyereséges gazdálkodású cégekbe fektetett a társaság, ezek közül kiemelhető a Gloster Infokommunikációs Nyrt.-ben megvalósított, mintegy 300 millió forint értékű befektetés, amely már a fél év zárásakor is értéknövekedést mutatott. Ez azonban az OXO Technologies Holding eredményszámaiban még nem jelenik meg.

A befektetési tevékenység a következő időszakban is elsősorban a nyereségtermelésre képes, érett céltársaságokra fókuszál, ennek eredményeként a későbbi exitek mellett már az egyes leányvállalataitól érkező rendszeres osztalékfizetéssel és menedzsmentdíjakkal is kalkulál az OXO.

Az első fél évben további sikeres tőkebevonást is végrehajtott a társaság, ezek nagy részét ráadásul más európai piacokról származó befektetőktől, euróban folyósítva, így nettó eszközértéke 22 százalékkal, 5,4 milliárd forintra nőtt június végére.

A jelenleg tapasztalható piaci folyamatokra tekintettel, valamint a befektetői kör további bővítése érdekében a vállalat időközben megkezdte saját tőkéjének euróra konvertálását. Ez a jövőben a részvények jegyzésének és kereskedésének euróra váltását is eredményezheti.

 

A féléves eredményszámok mellett az OXO Technologies Holding első alkalommal közzétette ESG-jelentését is, amelyben részletesen mutatja be elkötelezettségét működése és befektetési tevékenysége ESG-szempontrendszerek szerinti alakítása iránt.