Könnyen lehet, hogy ezúttal nem csak ideiglenes látogatást tesz az euró-forint devizapár árfolyama a 400 alatti tartományban. Annak ellenére, hogy múlt csütörtökön 409 forintot kellett adni egy euróért, keddre a 398 alatti szinteket vette célba a jegyzés.

Many,Hungarian,20,000,Forint,Banknotes,In,A,Black,Wallet,In
Fotó: Shutterstock

Egyelőre úgy tűnik, hogy inkább pozitívan értékelik az uniós tárgyalásokat a befektetők, hiszen a forint erősödést tud mutatni az euróval szemben, azonban látható, hogy még mindig nagy a bizonytalanság, így hatalmas elmozdulásokról nem beszélhetünk – értékeltek reggel a KBC elemzői. 

Szerintük a 400 forintos szint letörése után arra érdemes figyelni, hogy tud-e akkora lendületet venni a magyar deviza, hogy ismét 390 forint alá kerüljön az euró-forint.

Úgy vélik, egy esetleges dollárgyengülés a forintnak is löketet adhatna, de a szerdai Fed-kamatemelés lesz a meghatározó a dollár kurzusa szempontjából. 

 

Az OTP Elemzési Központ szakértői szerint az Európai Bizottság vasárnapi döntése mérsékelte a jelentős EU-s forrásvesztéssel kapcsolatos aggodalmakat, így viszonylag jó napja volt hétfőn hazai deviza- és állampapírpiacnak. Ezzel magyarázható, hogy ismét 400 alá süllyedt az árfolyam. 

A hétfői piacnyitástól sokan féltek, hiszen vasárnap bejelentették, hogy 7,5 milliárd eurónyi Magyarországnak járó forrás befagyasztását javasolja az Európai Bizottság, a hírek azonban egyáltalán nem taglózták le a forintot, sőt.

A kilátásokat a friss fejlemények tükrében a pénzügyi piacok pozitívan értékelik, amihez hozzájárult, hogy a Federal Reserve kamatdöntő ülését megelőző napokban valamelyest csökkent a nyomás ez eurón a dollár ellenében – ami segíteni szokott a közép-európai devizák árfolyamának, és tovább csökkent a földgáz ára az európai piacokon, ami szintén hangulatjavító tényező..