Több mint egy tucat hongkongi tőzsdén jegyzett kínai vállalat, köztük a Tencent, az Alibaba, a New World Development és a Xiaomi vizsgálja jüankereskedési pultok felállítását a kínai befektetők megnyerése érdekében – írja a Reuters.

Inside the Hong Kong Stock Exchange
Fotó: Getty Images

Erre a műveletre csak nemrégiben nyílt mód, hiszen Paul Chan hongkongi pénzügyminiszter csupán néhány hete hozta nyilvánosságra az „egy két valuta”-elv megvalósítására vonatkozó tervet, amely lehetővé tenné, hogy a volt brit gyarmat börzéjén jegyzett vállalatok a hongkongi dollár mellett jüanban is denominálják a részvényeket.

Az új megoldással minimum két legyet üthetnek egy csapásra, hiszen 

egyrészt megkönnyítik az úgynevezett déli irányú tőkeáramlást (southbound connect channel), azaz a kínai befektetők hongkongi ügyleteit, másfelől ez egy újabb lépés a jüan nemzetközi tartalékdevizává válásának útján is.

Southbond és northbound

A stock connect lehetővé teszi a minősített kínai befektetőknek, hogy hozzáférjenek a megfelelő hongkongi részvényekhez (southbound), valamint a hongkongi és tengerentúli befektetőknek, hogy bizonyos mennyiségű napi kvóta erejéig kereskedjenek kínai, úgynevezett A kategóriás részvényekkel (northbound).

Az elemzők szerint egyébként főként az utóbbi cél lebeghetett a terv kidolgozóinak szeme előtt, akik „az egy ország, két rendszer” jelszót fordították most le a tőke- és pénzpiac nyelvére.

Az értékpapírügyletek jüanban történő elszámolása inkább azt célozza, hogy a szükséges piaci infrastruktúrát a kínai deviza nemzetközivé tételének szolgálatába állítsák

– mondta Dzsu Vang, a BNP Paribas vezető kínai deviza- és árfolyamstratégája. 
Különösen az intézményi befektetőknek nem igazán volt szükségük jüanban denominált kereskedési pultra Hongkongban, mivel könnyen fedezhetik a hongkongi dollárt – fűzte hozzá Vang.

Kína azonban régóta törekszik rá, hogy a jüant nemzetközi tartalékdevizává tegye, egyaránt ösztönözve kereskedelmi elszámolási valutaként való használatát és a jüanban denominált, határokon átnyúló befektetéseket is, miközben 

Hongkongot, illetve a városban működő, a forgalmát tekintve egész Ázsiában is párját ritkító tőkepiacot a globális offshore jüan üzletág fő központjaként vetnék be.

Aligha lehet véletlen az sem, hogy a tervet éppen a pártkongresszus előtt tették közzé, amelyen Hszi Csin-ping államfő és egyben pártfőtitkár világossá tette, hogy Hongkongot a hazafiak fogják vezetni, és folytatódik az integráció Kínával.

A jüankereskedési pultok elindításának pontos ütemezése azonban – amely a hongkongi, a sanghaji és a sencseni tőzsdéket összekötő Stock Connect befektetési csatorna része lesz – egyelőre nem ismert. 

Az ehhez szükséges árjegyzői rendszer a hírek szerint a jövő év első felében állhat fel.

A Hong Kong Exchanges & Clearing (HKEX) vezérigazgatója, Nicolas Aguzin szerint mindez megkönnyíti majd az elszámolásokat, és erősíti a kínai lakossági befektetők beáramlását, miközben a globális befektetők számára is újabb útvonalat jelenthet a jüaneszközök birtoklására. A külföldiek a jüanban denominált részvények kevesebb mint 5 százalékát birtokolják jelenleg.

Mark Dong, a kínai jüan- és offshore dolláralapokat kezelő Minority Asset Management társalapítója szkeptikusabb, legalábbis ami a kínai befektetőket illeti, őket csak az érdekli, hogy olyan

alulértékelt és magas osztalékot fizető neveket keressenek, amelyek odahaza ritkák

– mondta.

„A jüankereskedési pultok kényelmet biztosítanak, de nem befolyásolják a befektetők kereskedési magatartását és preferenciáit” – mondta Csu Lej, a sanghaji székhelyű Generosity Investment befektetési igazgatója is, aki a Stock Connecten keresztül hongkongi részvényekbe fektető alapokat kezel.

A Hangseng index alakulása
 

A fő gond mostanában az, hogy a hongkongi parkett vezető indexe, a Hang Seng China Enterprise Index a globálisan is meghatározó tőzsdemutatók közül a második legrosszabbul teljesítő, az év eddigi részében 31 százalékkal csökkent, ezért a kínai befektetők kereskedési volumene is visszaesett idén.

Hongkongba menekülnének az orosz cégek a szankciók elől

A hongkongi vezetés a helyi bankokra és ügyvédekre bízza, hogy akarnak-e a szankcionált orosz vállalatokkal együttműködni.