A TikTok anyavállalata, a ByteDance működési veszteségei tavaly megháromszorozódtak, meghaladva a 7 milliárd dollárt – derült ki egy belső vállalati jelentésből. 

A most kiszivárgott pénzügyi adatok annál is izgalmasabbak, mert a világ egyik legértékesebb startupja szigorúan őrzi a számait.

Nem hozza nyilvánosságra a vállalati eredményeket. A The Wall Street Journal által ismertetett jelentés augusztusban készült, s a 2020-as és 2021-es évet öleli fel, továbbá az idei első negyedévet ismerteti, korábban nem tapasztalt részletességgel tárgyalva a cég pénzügyeit. Talán a legfontosabb fordulat, hogy 

többévi veszteséges működést követően az idei első negyedévben működési nyereséget produkált a cég.

Fotó: Greg Baker / AFP

Bár a belső jelentés szerint 

a vállalat gyorsan növeli bevételeit, s rengeteg készpénzt halmoz fel, de a nettó eredményekre több tízmilliárd dolláros súllyal nehezednek az átváltható értékpapírok nem realizált árfolyamveszteségei.

Nem realizált veszteség akkor jelentkezik a könyvekben, ha egy értékpapír piaci ára csökken, de az eszközt nem adják el. Nagyrészt ezen értékpapírok számviteli szabályaival magyarázható, hogy 

a ByteDance nettó vesztesége több mint 87 százalékkal, 84,9 milliárd dollárra nőtt tavaly.

A bevétele azonban bővült, tavaly csaknem 80 százalékkal, 61,7 milliárd dollárra emelkedett, míg a kínai vállalat értékesítési költsége 27,4 milliárd dollár volt tavaly, ami 79 százalékos növekedés az előző évhez képest. A gyors bevételnövekedést ellensúlyozó tényezők között szerepel a 14,6 milliárd dolláros kutatási és fejlesztési kiadás, a 19,2 milliárd dolláros értékesítési és marketingköltség, valamint 75,6 milliárd dollárnyi árfolyamveszteség. 

A vállalat működési veszteségei 2021-ben összesen 7,15 milliárd dollárt tettek ki, szemben a 2020-as 2,14 milliárd dollárral.

TikTok is eating Netflix’s lunch — and that’s great for startups Food vlogger recording a video
Fotó: Shutterstock

Míg 

a TikTok messze a vállalat legkiemelkedőbb terméke az Egyesült Államokban,

a ByteDance olyan alkalmazásokat is futtat, amelyeket több százmillió ember használ Kínában. Ezek közé tartozik a Douyin és Jinri Toutiao rövid videós alkalmazás, vagy a Today’s Headlines. A jelentés azonban nem bontotta ki a vállalat egységeinek relatív teljesítményét.

A bevétel az idei első három hónapban mintegy 18,3 milliárd dollárt ért el, ami csaknem 54 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A ByteDance kimutatta, hogy 

sikeresen fékezi a kiadásokat, így az időszak nettó vesztesége 4,7 milliárd dollár volt, ami közel 84 százalékkal alacsonyabb

az egy évvel korábbi 29,1 milliárd dollárnál.
A ByteDance, amelyet 2012-ben alapított Jiming Zang kínai vállalkozó, dollármilliárdokat gyűjtött össze olyan globális befektetőktől, mint a KKR & Co., a Sequoia Capital és a General Atlantic. A vállalatot 2020 végén 180 milliárd dollárra értékelték. A cég felfüggesztette a tőzsdére lépési terveit, s 300 milliárd dolláros értéken felajánlotta a befektetőknek a részvények visszavásárlását. 

A ByteDance másodlagos piaci kapitalizációja a 400 milliárd dollárhoz közelíthet.

A növekvő költségek ellenére a ByteDance készpénze március végére 42,6 milliárd dollárra nőtt, szemben a tavaly év végi 34,1 milliárd dollárral. Teljes vagyona márciusban 74 milliárd dollár volt, szemben a decemberi 64,3 milliárd dollárral.

Egyetlen más startup sem engedheti meg magának, hogy ilyen agresszíven fektessen dollármilliárdokat a felhasználók toborzásába

– mondta Evan Spiegel, a Snap vezérigazgatója. 

Tavaly a ByteDance új szektorok felé nyitott. Jelentős felvásárlásokat hajtott végre a videójáték-piacon. 2021 márciusában 4 milliárd dollárt költött a Shanghai Moonton Technology játékstúdió felvásárlására. Emellett felgyorsította a mesterséges intelligenciát és a szervereket támogató fejlett csipek kutatását is.