A várakozásokat felülmúló sikerrel zárult a Masterplast nyilvános részvénykibocsátása október 14-én. A tőkeemelésben a társaság közel 2,25 millió új kibocsátásáról döntött 4100 forintos áron, és több mint 9,2 milliárd forint tőkét von be. Az október 5-én indult tranzakció során a Masterplast eredetileg felajánlott kétmillió darab részvényére közel 2,6 millió részvényjegyzési igényt adtak le lakossági és intézményi befektetők a meghirdetett 4000–4400 forintos ársávban.

Masterplast 2022.09.27. Vémi Zoltán / Világgazdaság
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A Masterplast nagyságrendileg 8-10 milliárd forint közötti összegben tervezett forrást bevonni a lakossági és az intézményi befektetőktől 2 millió, túljegyzés esetén maximum 2,3 millió darab új részvény értékesítésével a 4000–4400 forintos ársávban. Végül közel 30 százalékos túljegyzés mellett több mint 10,6 milliárd forint összegű jegyzési ajánlat érkezett a meghirdetett ársávban.

A lakosság számára az építőipari anyagokat gyártó társaság maximum 375 ezer darab újonnan kibocsátandó részvényt ajánlott fel. A tíznapos lakossági jegyzési időszak alatt több mint 660 ezer darab, a 4400 forintos maximális áron számolva több mint 2,9 milliárd forintot meghaladó összegű igényt adott le a közel 1200 lakossági befektető.

Az intézményi befektetők számára október 10-én nyílt meg a jegyzési időszak, és október 14-én zárult. Ez idő alatt több mint 7,7 milliárd forint értékű részvényjegyzési igényt adtak le az intézményi befektetők. A társaság igazgatótanácsa a két főtulajdonos 50 százalék plusz 1 szavazati arányának megtartása mellett 2 249 352 darab új részvény kibocsátásról döntött. 

A részvények kibocsátási árát a beérkezett intézményi ajánlatok alapján minden befektető számára egységesen 4100 forintban határozták meg.

Ezek alapján a Masterplast 9,22 milliárd forint értékű tőkeemelést hajt végre, amelyből a lakosság 2,27 milliárd, az intézményi befektetők közel 6,95 milliárd forint értékben jutnak új részvényekhez. A beérkezett ajánlatok csaknem 30 százalékkal haladták meg a felkínált mennyiséget, ebből 12,5 százalékos túljegyzést fogadott el a társaság igazgatótanácsa.

Nagyon erőteljes visszajelzést adott a piac a Masterplast fejlődési stratégiájára és üzleti víziójára. A rendkívül viharos tőkepiaci környezetben is bizalmat kapott a Masterplast-sztori, ami nagyon értékes számunkra, kifejezi az első 25 évben megtett út értékét, és nagyon pozitív támogatást ad a folytatáshoz

– mondta el Tibor Dávid, a Masterplast elnöke. 

„Az épületek energiahatékonyságának javítása és karbonkibocsátásának csökkentése stratégiai jelentőségűvé emelte a hőszigetelés szerepét. A fenntartható jövő elérése a hőszigeteléssel kezdődik, s ebben a Masterplast vezető szerepre törekszik. A következőkben a stratégiai terveink megvalósítására és az üzleti eredmények szállítására fókuszálunk, ami biztosítja a hosszú távú értékteremtés alapjait” – tette hozzá Tibor Dávid.

A 4400 forintos maximális és a 4100 forintos végleges ár különbözetét a lakossági befektetők részére a jegyzési eljárás lezártát követő hét napon belül visszatérítik a forgalmazónál vezetett fizetési számlára. Az új részvényeket várhatóan november 2-án vezetik be a Budapesti Értéktőzsdére.