Egyrészről az EKB várhatóan egy olyan modellt hoz létre, amely arra ösztönzi a bankokat, hogy a 2023. júniusi határidő előtt fizessék vissza az alacsony költségű TLTRO-kölcsönöket, másrészről várhatóan a mérlegcsökkentésről, azaz a mennyiségi szigorításról szóló megbeszélések is folytatódnak a kormányzótanács tagjai között – ismertette az iBanFirst közleménye.

Frankfurt,On,The,Main,,Germany,-,August,16,,2020:,Euro
Fotó: Shutterstock

A szakértők arra számítanak, hogy az EKB elkötelezheti magát a csökkentés mellett,

 

amely 2023-tól kezdődik, amikor a jelenlegi kamatemelési ciklus véget ér.

 

A technikai részleteket minden bizonnyal decemberben hozzák nyilvánosságra.

Az első lépés a mennyiségi szigorítás felé az Asset Purchase Program (az EKB által elindított első eszközvásárlási projekt) keretében megkezdett újrabefektetési folyamat lezárása lehetne. Csak ezt követően kerülhet sor kötvényértékesítésre, a piac és a kamatláb alakulásától függően. Tehát jelenleg valószínűtlennek tűnik, hogy az EKB ülése az európárok volatilitásában természetellenes növekedést eredményezne.

Mi lesz a rengeteg pénzzel, amelyet az EKB a piacra borított?

A piacok a közös jegybank holnapi kamatdöntésére figyelnek, de felvetődik a hogyan tovább kérdése is a további kamatemeléseket és az eszközvásárlási programok során vásárolt állampapírok, így a piacra került pénz sorsát illetően.

Az elemzők tapasztalatai azt mutatják, hogy a mérleg csökkentése és a TLTRO körüli problémák kevéssé befolyásolják a piacot, hiszen ezek főleg a szakembereket érdeklik. Ugyanakkor a kamatemelés nem változtathatja meg az euró alaptrendjét. Habár az elmúlt hetekben a spekulánsok ismét euróvásárlásra adták a fejüket,

 

ez valószínűleg rövid életű lesz, akárcsak tavaly júliusban.

 

A kommüniké azzal zárul, hogy az Atlanti-óceán két partján működő gazdasági különbség, valamint az EKB és a Fed közötti monetáris politikai eltérés két olyan fő tényező, amely rövid és középtávon csak növelheti a közös valuta leértékelődését. Így az első cél a 0,96 euró/dollár árfolyam lehet.

Córesz jön a világgazdaságban, de legalább a alacsony lesz

A globális alapforgatókönyvvé vált. A viszonylag alacsonyan maradó munkanélküliségi ráta a vártnál magasabb inflációhoz és így kitolódó kamatemelési ciklusokhoz vezet.