Több mint 9 százalékkal lőttek ki a német tőzsdén jegyzett Fresenius egészségügyi cég részvényei arra hírre, hogy az amerikai aktivista befektető Elliott Investment Management a Reuters szerint – egyelőre ismeretlen mértékű – részesedést szerzett a cégben.

Company Fresenius - Headquarters
Fotó: Frank Rumpenhorst / AFP

A piacon azt is tudni vélik, hogy a világszerte egyik legismertebb aktivista befektető a jelenleg diverzifikáltan működő cég feldarabolását tervezi.

A hír közzétételét megelőzően a Fresenius papírjai idén mintegy 40 százalékot veszítettek, részben a Fresenius Medical Care (FMC) nevű leányvállalatánál megugró költségek miatt, ezért indokolt lehet a két cég szétválasztása. A szintén tőzsdei cég FMC részvényei is 4,6 százalékkal erősödtek az értesülésre. 

Az FMC a világ legnagyobb vesedialízis-szolgáltatója.

A Fresenius korábbi vezérigazgatója, Stephan Sturm egyébként ebben a hónapban távozott, és helyét a gyógyszeripari egység korábbi vezetője, Michael Sen vette át, miután a vállalat eredményei a világjárvány és az FMC-nél bekövetkezett költségnövekedés miatt összeroppantak.

Csőd szélén a német kórházak negyven százaléka

Németország kórházai az energia- és inflációs válság miatt csődveszélyben vannak – jelentette ki az egészségügyi miniszter.

Az új vezérigazgató a Siemens igazgatósági tagjaként és az E.ON pénzügyi vezetőjeként szerzett tapasztalatot a vállalati szerkezetátalakítások terén.

A Fresenius felkészítése a következő évtizedekre alapvető változásokat igényel

– jelentette ki Sen.

Az Elliottnak a reformtervek megvalósítása érdekében meg kell küzdenie a Fresenius legnagyobb tulajdonosával, a 27 százalékos részvénypakettel rendelkező Else Kroener-Fresenius Alapítvánnyal is, amely korábban döntési jogot szerzett a stratégiai lépések és a vezetői személyzeti döntések felett.

Kihúzza a Philip Morrisnál a gyufát az Elliott

A Swedish Matchért csatáznak egymással az amerikaiak.