A gazdaság lassulása miatt a Wall Street-i befektetési bankárok idén jóval kisebb bónuszokra számíthatnak – derül ki az üzleti tanácsadással foglalkozó New Yorki-i Johnson Associates előrejelzéséből.

Trading On The Floor Of The NYSE While Stocks Rose As Retailers Offset Weakness In Tech
Ahogy csökken a gazdaság teljesítménye, úgy mennek össze a bónuszok is.
Fotó: Getty Images

A részvény- vagy adósságkibocsátásokat lebonyolító bankárok az előrejelzések szerint 40-45 százalékkal alacsonyabb év végi kifizetéseket kapnak a tavalyihoz képest. A fúziók és felvásárlások terén tanácsadást végző bankároknak pedig 15-20 százalékkal lesz kisebb a bónuszuk. A Johnson Associates negyedévente frissülő helyzetjelentése szerint a banki csúcsvezetők éves bónuszai valószínűleg 25-30 százalékkal mérséklődnek, míg a vagyonkezelők az előző évinél 20-25 százalékkal kapnak kevesebbet – írja a Reuters.

Jó híreket hoztak viszont a kötvénykereskedőknek és -értékesítőknek, mivel az ő bónuszuk átlagosan 15-20 százalékkal fog megugrani.

A bő esztendőt tehát szűk követi a Wall Streeten, ahol a pénz- és tőkepiaci szereplők nem tudták megismételni a tavalyi év kiemelkedő nyereségét, amelyben a felvásárlások és a tőzsdei bevezetések piacának fellendülése játszott nagy szerepet. Alan Johnson, a tanácsadó cég vezérigazgatója szerint egyértelmű, hogy a gazdaság lassulása miatt csökkent a céges felvásárlások, fúziók és tőzsdei bevezetések száma, emiatt apadnak a bónuszok. 

A Johnson Associates véleményével lényegében megerősítette New York állam fő számvevőjének posztját betöltő Thomas DiNapoli véleményét, aki a múlt hónapban közölte, hogy a Wall Street-i bónuszok idén 22 százalékkal vagy még nagyobb mértékben fognak visszaesni az előző évhez képest. DiNapoli szintén a lassuló gazdasággal magyarázta a kifizetések zsugorodását.

A romló gazdasági helyzet miatt leépítések is kezdődtek a bankszférában. A Goldman Sachs szeptemberben kezdte meg a leépítéseket, mintegy 500 főt érintve, miután a harmadik negyedévi profitja 44 százalékkal esett vissza. A Morgan Stanley várhatóan a következő hetekben kezdi meg az elbocsátásokat, és más bankok is hasonló lépésre készülnek.

Visszaesőben a cégfelvásárlások piaca

Egyre csökken a céges felvásárlások és egyesülések száma, illetve a tranzakciók értéke, a trend érinti Európát, az Egyesült Államokat és Ázsiát is. A harmadik negyedévben a tranzakciók értéke 54 százalékkal, 716,62 milliárd dollárra esett vissza a tavalyi év azonos időszakának 1560 milliárd dollárjáról.