Korai még piaci fordulatot belelátni az elképesztő csütörtöki amerikai tőzsdei raliba, legalábbis az aktivista befektetőként ismert Carl Icahn szerint, aki továbbra is meglehetősen borongósan látja a kilátásokat.

The New York Times 2015 DealBook Conference
Fotó: Neilson Barnard / Getty Images for New York Times

Még mindig nagyon, nagyon pesszimista vagyok azzal kapcsolatban, hogy mi fog történni. Egy ilyen rali természetesen nagyon drámai, hogy finoman fogalmazzak… de még mindig úgy gondolom, hogy medvepiacon vagyunk

– nyilatkozta a 86 éves guru a CNBC-nek.

A vártnál kedvezőbb amerikai inflációs adat nyomán hurráoptimizmus lett úrrá csütörtökön a tengerentúli befektetőkön, akik egyenesen rávetették magukat a kockázatos eszközökre. A vezető részvényindexek közel két és fél év óta a legjobb napjukat zárták. A Dow Jones közel 4, az S&P 500 5 és fél százalékot menetelt tegnap, a leginkább technológiai részvényeket tartalmazó Nasdaq Composite pedig 7,3 százalékkal lőtt ki.

A veterán befektető szerint ehhez hasonló, nagy medvepiaci rali gyakran azért alakul ki, mert a piaci esés során jelentős shortpozíciók épülnek ki. Bár az októberi inflációs jelentés az enyhülés jeleit mutatta, az Icahn Enterprises alapítója és elnöke úgy véli, hogy a béremelések miatt az árnyomás nagyobb, mint azt a legtöbben gondolják.

A magas kamatkörnyezet és a fordított hozamgörbe kombinációja miatt a gazdasági elkerülhetetlen a guru szerint.

A fogyasztói árindex 0,4 százalékkal nőtt szeptemberhez képest, éves alapon pedig 7,7 százalékos drágulást mértek az Egyesült Államokban októberben, ami számottevő enyhülés az előző havi 8,2 százalékos pénzromlás után. A tényadat jóval kisebb emelkedésről árulkodott, mint amire a piac számított – havi alapon 0,6, éves szinten pedig 7,9 százalékos inflációt vártak az elemzők.

 

A Fed az árstabilitás helyreállítása érdekében agresszív kamatemeléseket hajtott végre, ennek következtében mára 40 éves csúcson van az irányadó kamat.

Icahn szerint a Fed tette, amit tennie kellett, ám elkésett a kamatemeléssel, és valószínűleg még a pénzromlásnak sincs vége. „Átéltem a 70-es éveket. Hosszú évekbe telt, mire túljutottunk rajta. Nem lehet egy varázsütésre megszüntetni az inflációt” – mondta a guru.