Magyarország „fontos lépést” tett a neki járó, visszatartott kilábalási pénzek felszabadítása felé, elfogadva a brüsszeli követeléseket az igazságszolgáltatás függetlenségét illetően – ezt egy európai uniós hivatalnok mondta a Reutersnek. 

Close up of businessmans hand handing folded fifty euro notes, eu, money,
Fotó: Manuel Sulzer / Getty Images

Ez jó jel a mintegy 6 milliárd eurót kitevő, a jogállamisági vita miatt felfüggesztett kilábalási segély kiutalásáról szóló tárgyalások szempontjából – írta a hírügynökség. De fontos, hogy még csak jó jel, hiszen a tárgyalások nem zárultak le.

A magyarok elfogadták a bizottság feltételeit a bíróságok függetlenségének mérföldkövét illetően. Ez nem a tárgyalások vége, de ez egy fontos lépés

– mondta, névtelenséget kérve, a hivatalnok.

Nem erősíthetem meg, hogy befejeztünk minden egyeztetést a helyreállítási alapokról, de épp véglegesítjük őket. A vitás pontok leginkább a bíróságok függetlensége körül voltak

– tette hozzá.

Az végrehajtó testülete még ebben a hónapban sorsdöntő ülést tart abban a témában, hogy Magyarország hozzájuthat-e az uniós helyreállítási forrásokhoz (RRF) – erről a napokban a Bloomberg is írt.

Megszólalt Brüsszel – még ebben a hónapban eldőlhet a magyar sorsa

A bizottság szerint az elmúlt időszakban számos kérdésben történt előrelépés a magyar kormánnyal folytatott tárgyalások során.

Október végén Orbán Viktor magyar miniszterelnök is optimistán nyilatkozott egy interjúban, hozzátette azonban:

A kormány teljesíti az Európai Bizottság kéréseit, de abból kell kiindulni, hogy mindig újabb és újabb kérések érkeznek majd.

Orbán Viktor: arra számítok, hogy az év végéig alá tudjuk írni a szerződéseket az EU-val

A kormányfő egyelőre nem tudja megmondani, hogy az uniós források valóban megérkeznek-e.

Néhány napja Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter azt erősítette meg, hogy a helyreállítási alap Magyarországnak járó forrásaival kapcsolatban újabb aggályokat fogalmazott meg az Európai Bizottság, ezúttal az igazságszolgáltatás függetlensége ügyében. A magyar fél kész ezzel összefüggésben is jogszabályt módosítani.

NAVRACSICS Tibor,Budapest, 2022. szeptember 5.
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter sajtótájékoztatót tart a klímabarát települések szövetségével folytatott egyeztetéséről Budapesten az Emberi Erőforrások Minisztériumának Tükörtermében 2022. szeptember 5-én. A kormány egyértelműen elkötelezett amellett, hogy Budapest, Miskolc és Pécs a lehetőségekhez képest sikeresen tudja előkészíteni a klímasemlegessége érdekében tett vállalásait.
MTI/Balogh Zoltán Budapest, 2022. szeptember 5.Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter sajtótájékoztatót tart a klímabarát települések szövetségével folytatott egyeztetéséről Budapesten az Emberi Erőforrások Minisztériumának Tükörtermében 2022. szeptember 5-én. A kormány egyértelműen elkötelezett amellett, hogy Budapest, Miskolc és Pécs a lehetőségekhez képest sikeresen tudja előkészíteni a klímasemlegessége érdekében tett vállalásait.MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A jogállamisági vitában nem csak a kilábalási alap uniós pénzeiről van szó.

Új fejlemény: a német szövetségi parlament csütörtök éjjeli határozata támogatja, hogy az Európai Unió 7,5 milliárd euróval kevesebb uniós pénzt folyósítson Magyarországnak korrupciós és jogállamisági problémák miatt.

Nem adná oda Magyarországnak az uniós pénzeket a Bundestag

A kormánypárti határozat arra kéri Olaf Scholzot, ne támogassa az uniós pénzek odaadását az Európai Tanácsban.

Az uniós pénzekre a pedagógusoknak szánt béremelésekhez is szükség van, mivel az közepette megnövekedett rezsiszámlák kiegészítését és a növekvő fizetéseket egyszerre nem tudja kitermelni az ország.

A kormány 1200 milliárd forintot szán a pedagógusok béremelésére

Magyar és uniós forrásból 2025-ig 1200 milliárd forinttal fejlesztené a pedagógusbéreket a kormány. A Belügyminisztérium köznevelési államtitkára elmondta, hogy az uniós és a magyar pénz azonos arányban jelenne meg a fizetésemelésben.