Pénz- és tőkepiac

Zuhan az Opus és az Alteo is az új extraprofitadó hírére

A kormány a kiegyenlítő energiát nyújtó erőművekre vet ki újabb adót, a pesti tőzsdén jegyzett energiacégek papírjaitól szabadulnak a befektetők.

Zuhanásnak indult több hazai energiacég részvényárfolyama is a szerda délelőtti kormányinfó alatt, miután Gulyás Gergely miniszter újabb extraprofitadókat jelentett be. 

20211103 Kazincbarcikafotó: Bujdos Tibor BT Észak-MagyarországAz ALTEO Csoport legújabb kutatás-fejlesztési projektje keretében megvalósuló energiatároló létesítményének ünnepélyes átadó ünnepségére került sor Kazincbarcikán.  20211103 Kazincbarcika
fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország 

Az ALTEO Csoport legújabb kutatás-fejlesztési projektje keretében megvalósuló energiatároló létesítményének ünnepélyes átadó ünnepségére került sor Kazincbarcikán.
Fotó: Bujdos Tibor / Észak-Magyarország

A többletterhet ezúttal a kiegyenlítő energiát nyújtó erőművekre vetik ki, amiből az idén és jövőre is 40 milliárd forint bevételt vár a kormány.

Az kulcsa 13, illetve 10 százalék lesz. A várhatóan érintett, tőzsdén jegyzett cégek piacán heves eladási hullámot váltott ki a bejelentés.

A megújuló energiatermeléssel foglalkozó és a kiegyenlítői piacon is aktív Alteo árfolyama 5,3 százalékot zuhant

a közepes méretű tőzsdei céghez képest viszonylag magas, 30 millió forintot meghaladó forgalomban, ezzel az ötödik legforgalmasabb ma a pesti parketten.

A holding formában működő, energetikai divízióval is rendelkező Opus részvényeitől is szabadulnak a befektetők. 

Az árfolyam 7 százalékkal bukott alá a kormányzati bejelentésre.

 

Az Alteo a mai nagy esés mellett is 32 százalékos ralit tudhat maga mögött, az Opus piaci értéke pedig ugyanilyen arányban erodálódott.

Bejelentették a legfrissebb extraprofitadó részleteit

A keddi kormányinfón kiderült, a magyar kormány a kiegyenlítő energiát nyújtó erőművekre is extraprofitadót vet ki. Ennek mértéke az idén és jövőre is 40-40 milliárd forint, adókulcsa pedig 10, illetve 13 százalék lesz.

 

extraprofitadó kiegyenlítő energia Alteo BÉT Kormányinfó Opus
Kapcsolódó cikkek