A londoni székhelyű TCI több mint 6 milliárd dollár értékű Alphabet-részvényt birtokol, s 2017 óta nagyrészvényese a társaságnak. Most levelet írtak Sundar Pichai elnök-vezérigazgatónak, melyben a költségek agresszív csökkentésére szólítják fel az Alphabetet. 

Az Alphabetnek túl sok alkalmazottja van, s az egy alkalmazottra jutó költség túl magas

– fogalmazott Christopher Hohn, a TCI ügyvezetője, hozzátéve: a felduzzasztott költségek fékezik a beruházásokat, s akadályozzák a felértékelődését.  

Egy interjúban Hohn elmondta, hogy korábban megosztotta a TCI aggályait az Alphabet vezetőségével, s elvárja, hogy a menedzsment, beleértve a Google társalapítóit – Szergej Brin és Larry Page – is, hogy legyen fogékony a javaslatokra. Ugyanakkor 

a TCI egyelőre nem kér igazgatósági helyet.

Az Alphabet részvényei kedden csaknem 2 százalékot emelkedtek, felülmúlva a szélesebb részvénypiac nyereségét. A The Wall Street Journal emlékeztet, hogy a TCI 6 milliárd dolláros részesedése kevesebb mint 1 százaléka az Alphabet több mint ezermilliárd dolláros piaci kapitalizációjának.

 

Az Alphabet és Nasdaq Composite teljesítménye
 

Legutóbbi gyorsjelentésében a Google anyacége ötödik egymást követő negyedévben számolt be lassuló forgalomnövekedésről, és a legutóbbi pénzügyi időszakban az első feljegyzett éves csökkenésről a YouTube videóplatformján a hirdetési eladásokban, ami a részvények zuhanását okozta.

A múlt hónapban az Alphabet közölte, megkezdték az erőforrások átcsoportosítását, hogy a legnagyobb növekedési lehetőségeikbe fektessenek.

Az elmúlt hetekben elbocsátási hullámok érték el a Szilícium-völgyet. 

Az Amazon és a Meta is tízezer fős leépítésekbe kezdett. Az Alphabet részvényei nagyjából az értékük egyharmadát (32 százalékot) veszítették el az idén, ezzel a társaság alulteljesítette a technológiai fókuszú Nasdaq Composite indexet, amely 28 százalékot zuhant.

Az aktivista befektetők is a Meta és az Amazon példáját emlegetik, mondván, nekik sem tartott sokáig, hogy elvégezzék az elemzéseket és bejelentsék a költségcsökkentést. A TCI kiemeli: 

az Alphabet létszáma 2017 óta megduplázódott. 

Szerintük a Google anyavállalatának 20 százalékkal hatékonyabbnak kellene lennie.

Google
Fotó: Shutterstock

A TCI nem csak a költségek terén aktivista, 

elkötelezett az éghajlati kérdésekben

is. Tavaly kampányt indítottak, hogy a világ legnagyobb vállalatait, köztük az Alphabetet is rákényszerítsék a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó tervek közzétételére és részvényesi szavazásra bocsátására.

A TCI az Alphabet önvezetőautó-projektjével – Waymo – is elégedetlen. Szerintük az egység régóta nagy költségforrás, ami az idén várhatóan eléri a 6 milliárd dollárt.

Az Alphabet részvénystruktúrája azonban megnehezíti a külső részvényesek számára, hogy változásokat sürgessenek a vállalatnál. A társalapítók továbbra is az igazgatóság tagjai, és ellenőrző szavazatuk van a közgyűlésen.