Nyolcvan dollár alatti hordónkénti árfolyamon kereskednek hétfő délután az amerikai típusú (WTI) nyersolajjal. Két hete még 94 dolláron jártak a jegyzések, 80 dollár alatt pedig utoljára szeptemberben. Késő délután a dollár erősödése rátett a folyamatokra, közel 5 százalékos mínuszba kerültek a jegyzésárak.

Saudi price war, oil market prices drop concept. Oil pumps, drilling derricks from oil field silhouette at sunset. Crude oil industry, petroleum production 3D background with pump jacks, drill rigs
Fotó: Shutterstock

A The Wall Street Journal  szerint a hétfői árcsökkenés kiváltó oka, hogy megrekedt a kínai „nyitás”: ahol május óta először követelt halálos áldozatokat a koronavírus-járvány, a világ második legnagyobb gazdaságának óvatos nyitása így elhúzódik – írta meg a VG is. Ha Pekingben zárójelbe kell tenni a járványügyi ellenőrzések enyhítését, az azzal fenyeget, hogy az olaj- és a kőolajtermékek, például a gázolaj iránti kereslet is megakadhat. 

 

Szintén az olajárcsökkenés mellet szól, hogy továbbra is kamatemelések várhatók a Federal Reserve-től – ami recesszióba taszíthatja az Egyesült Államokat –, annak ellenére, hogy az inflációs nyomás már kezd enyhülni, miután nyáron 40 éves csúcsot döntött a fogyasztói árindex emelkedése. A WTI árfolyama már alacsonyabb mint Ukrajna lerohanása előtt.  

Ezzel szemben a magasabb olajárak mellett szólhat, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete legutóbb a termelés visszafogásáról döntött, és a hírek szerint Washington befejezi a stratégiai olajkészletek felszabadítását. 

Az OPEC+ képviselői, akik nemrég csökkentették az olajkeresletre vonatkozó előrejelzésüket , a tervek szerint december 4-én találkoznak, és dönthetnek a közös kibocsátás újabb visszavágásáról. A következő napon lép életbe az embargó, az betiltja az orosz nyersolaj behozatalának nagy részét (kivételt a vezetékes szállítás élvez), ami egyes elemzők szerint Oroszország termelését fogja csökkenteni. Mark Haefele, a UBS Global Wealth Management befektetési igazgatója egy jegyzetében úgy vélte, az orosz kínálat csökkenése hozzájárulhat ahhoz, hogy a Brent nyersolaj 2023-ban elérje a hordónkénti 110 dolláros szintet. 

Az elmúlt hetek olajpiaci eseményei itthon is megmutatkoznak, a Holtankoljak.hu szerint szerdától a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 20 forinttal csökken, míg a gázolajért 19 forinttal fizethetnek majd kevesebbet a kutak a Molnak. A piaci átlagár 647 forint lesz literenként a 95-ös benzin és 713 forint a dízel esetében.