Csupán minimálisan haladta meg a 4,5 milliárd forintot a hazai részvények forgalma az év utolsó tőzsdenapján, a BUX pedig félszázalékkal, 43 794 pontra gyengült. Sebaj, majd az újév jobban sikerül.

BÉT BUX Budapesti Értéktőzsde tőzsdenyitás
Fotó: Szabó Gábor / BÉT

Ezzel a teljesítménnyel a pesti börze amúgy simán verte az óévtől jobbára 1 százalék körüli lejtmenettel búcsút vevő meghatározó európai indexeket, amelyek közül Frankfurt például – valószínűleg a szilveszteri bulira történő felkészülés céljából – már 14 óra körül lehúzta a rolót.

Mialatt a német brókerek már hazafelé tartottak, a Krisztina körúton még nyomták az ipart, bár nem sok eredménnyel, hiszen az alacsony forgalom mellett a BUX is napi mélypontján zárt.

A blue chipek közül egyedül a Magyar Telekom drágult, mégpedig 0,3 százalékkal, 339 forintra.

Az OTP papírjai 1,4 milliárd forintos forgalom mellett 0,7 százalékkal, 10 110 forintra gyengültek, míg a Richter Gedeon árfolyama 0,2 százalékkal, kereken 8300 forintra, a Mol kurzusa pedig 1,1 százalékkal, 2602 forintra esett.

Nagyot zakózott az Erdőbényén csütörtök délelőtt közgyűlést tartó Nutex, közel 13 százalékkal, 14 forintra zuhant a papír záróértéke. A BÉT hivatalos oldalára még nem tették ki a közgyűlésről szóló közleményt, ám a piaci pletykák szerint egyelőre nem szavazták meg a napirendi pontok közül a részvényesi kezdeményezésnek megfelelő részvényenként 25 forintos – relatíve óriási – osztalékot. Ha még emberi időben kijön a tájékoztatás, természetesen a VG is ismerteti.

A bankközi devizapiacon csekély mértékben gyengült a forint. Estefelé 400,7 forintot kóstált az euró, miközben a dollár valamivel 375 forint fölött mozgolódott.