A csütörtökön közzétett adatok szerint a jegybank szerepét betöltő Fed által preferált inflációs mérőszám – a személyes fogyasztási kiadások árindexe (PCE) – az infláció lassulására utal. 

Stacks of one hundred US dollar banknotes, illustration
Fotó: Science Photo Library via AFP

A vártnak megfelelően 

6 százalékra mérséklődött éves alapon októberben a PCE-infláció a szeptemberi 6,3 százalékról.

A havi alapú mérés 0,2 százalék lett, a korábbi 0,5 százalékkal szemben. A PCE-maginfláció is csökkent, éves alapon 5,2 százalékról 5 százalékra, ami szintén megfelelt a várakozásoknak.

A WSJ dollárindex 0,7 százalékot esett csütörtökön,

miután 2010 júliusa óta a legnagyobb havi veszteséggel zárta a novembert. Ez az index az amerikai fizetőeszközt 16 külföldi valutához viszonyítva méri. 

az euró–dollár árfolyam
 

A dollár már Jerome Powell szerdai beszédének hatására gyengülni kezdett. Miután a Fed elnöke a kamatemelések mérséklésére utalt, az euró-dollár kurzusa átlépte a 200 napos mozgóátlagot 1,0369-nél. Majd csütörtök délután az 1,0458-nél húzódó, erős Fibonacci-szintet is áttörte. Majd 

az 1,05-os lélektani szint fölé szúrt.

A jegyzés számára immár az 1,0614-es Fibonacci-szintnél húzódik a következő technikai ellenállás. További impulzust adhatnak majd a piacoknak pénteken a novemberi amerikai foglalkoztatási adatok.

Az euró-dollár délután 1,052-ig emelkedett.