Míg Európa megszenvedi az Ukrajnában zajló, orosz nevén különleges katonai műveletet, az energiaárak  az egekbe szöktek, és sok térség valutája, így a forint is mélyrepülésbe került az euróval szemben, addig a devizapiacon komoly haszonélvezői is akadnak a háborúnak. Persze 

szomorú apropó hajtja a volt szovjet déli tagköztársaságok devizáit. A nagy felértékelődés annak köszönhető, hogy az orosz mozgósítás miatt tömegek menekülnek ezekbe az országokba, így soha nem látott kereslet mutatkozik a pénznemeik iránt.

 

Armenian,Dram,In,The,Black,Wallet
Fotó: Shutterstock

A kaukázusi hegyekben található Grúziában és Örményországban, valamint a közép-ázsiai Tádzsikisztánban orosz állampolgárok tízezrei telepedtek le, több milliárd dolláros megtakarítást hozva magukkal. A kis országok igyekeznek jól sáfárkodni a lehetőséggel, ugyanis szabad, vízum nélküli beutazást biztosítanak az oroszoknak, akikkel eleve ugyanazt a nyelvet beszélik. Emellett a helyi bankok is korlátozás nélkül, tárt karokkal várják a megtömött zsebekkel érkező „turistákat”.  

A Bloomberg szerint a képzeletbeli dobogó legfelső fokára az örmény dram kerül, amely a maga 22 százalékával az idén a legjobban erősödött a dollárral szemben globálisan. Nem sokkal marad le a másik két térségi pénznem: a grúz lari több mint 16, a tádzsik somoni pedig bő 10 százalékkal erősebb, mint egy éve.  

Az amerikai dollár- örmény dram árfolyam
 

A példátlan erősödés mögött álló geopolitikai ok egyértelmű: oroszok tömege költözik ezekbe az országokba bizonytalan időre, a pénzüket az említett devizákban tartják, így felnyomják az árfolyamot

 – foglalta össze a helyzetet a Freedom Holding Corp. szakértője, Natalia Michakova.  

Erre utalnak a pénzmozgások is: 

a grúz nemzeti bank adatai szerint az idén az Oroszországból Grúziába érkező utalások ötszörösére nőttek, és 1,75 milliárd dollárt értek el.

 Örményországba Oroszországból 2,8 milliárd dollár áramlott 2022 első tíz hónapjában, ami négyszerese a tavalyinak– közölte az örmény központi bank.

Az eddig említett országoknál nagyobb, 19 milliós Kazahsztánba szintén vándoroltak oroszok, ugyanakkor ez nem mutatkozik meg a tenge árfolyamán, az ugyanis 7,5 százalékos mínuszt könyvelt el a dollárral szemben.

Somoni,,Current,Money,Of,Tajikistan,With,Selective,Focus
Fotó: Shutterstock

Jót tesz az oroszok pénze a gazdaságoknak

A háború kezdetén nem volt egyértelmű, hogy az ezer szálon az orosz gazdasághoz kötődő országokra hogyan hathat a háború. Mára kiderült, hogy a volt Szovjetunió ázsiai tagköztársaságai sikeresen lovagolták meg a helyzetet, a tőkebeáramlás növelte devizatartalékaikat és javította a folyó fizetési mérleg egyenlegét.

 Örményország gazdasága két számjegyű bővülést mutatott a második és a harmadik negyedévben, míg Grúzia gazdasága csaknem 10 százalékos növekedést ért el a szeptemberig tartó három hónapban.

   Tádzsikisztánban a pénzátutalások legalább 50 százalékkal megugrottak, a gazdaság az idén 7 százalék körül nőhet az eddigi átlagosan 4-5 után.

Kedvező kilátások

A Nemzetközi Valutaalap 10 százalékra emelte Grúzia egész éves gazdasági bővülési előrejelzését, az örmény jegybank immár 13 százalékos gazdaságnövekedéssel számol, a pénz beáramlásának mértékét jól mutatja, hogy eddig 4,9 százalékot valószínűsítettek. Emellett az országokban az építőiparban is nagy a pörgés, valamint a fogyasztás is magas szinten van.