Októberben csillapodtak a kedélyek az európai alapkezelői piacon, a szeptemberi nagy kitárazás és árfolyamzuhanás után a befektetők visszamerészkedtek a piacra, és elkezdték vásárolni az alapokat – derül ki az Európai Alap- és Vagyonkezelők Szövetségének (EFAMA) frissen közölt statisztikájából.

befektetés
Fotó: Shutterstock

Az előző havi, 103 milliárd eurós visszaváltás után ismét nettó vásárlói voltak a kontinensen bejegyzett alapoknak a megtakarítók, igaz, mindössze hárommilliárd euróval növelték meglévő kitettségüket. 

A szerény tőkebeáramlást a felpattanó hozamok is kisegítették a portfóliókezelőket, az EFAMA-tagok által kezelt összvagyon így 1,3 százalékkal 19 232 milliárd euróra nőtt október végére.

Az egyes termékkategóriákon belül jelentős tőkemozgásokat láthatunk, nagyon leegyszerűsítve a részvénykitettségüket biztonságosabb, pénzpiaci termékekre cserélték a befektetők. A tőzsdei termékekből még a szeptemberi kitárazásnál is mintegy két és félszer nagyobb, 105 milliárdos visszaváltást regisztrált az EFAMA, míg a likvid, ám az emelkedő hozamkörnyezetben rövid távon is vonzó alternatívát jelentő pénzpiaci termékekbe közel 130 milliárd eurót pakoltak át.

Ez egyben új csúcsot is jelent utóbbi kategóriánál, amihez a brit nyugdíjalapok is hozzájárultak vásárlásaikkal. Az alapkezelői szövetség közleménye szerint ezek ugyanis hosszú lejáratú brit államkötvényeik jelentős részét eladták az őszi piaci felfordulás során, amit Liz Truss – azóta megbukott – kormányfő mini költségvetésnek nevezett intézkedéscsomagja váltott ki a szigetországban. A felszabadított tőkét pedig egyelőre pénzpiaci alapokban helyezték „parkolópályára”.

A kötvényalapokból további 19 milliárd eurót vettek vissza Európa-szerte a befektetők, a többi termékkategóriában viszont nem történt érdemi pénzmozgás.

 

A hónap nagy nyertesei így a pénzpiaci alapok voltak, a kategóriában fialtatott állomány közel kilenc százalékkal gyarapodott. Nincs miért szégyenkezniük a részvényalapok kezelőinek sem, az intenzív kitárazás dacára másfél százalékkal hízott a kategória vagyona. Hasonló bővülést tudhatnak maguk mögött a vegyes eszközök is, míg az ingatlanalapok vagyona lényegében stagnált októberben. Egyedül a kötvényalapok állománya zsugorodott, bő fél százalékkal.

Tíz hónap alatt így is 12 százalékkal zsugorodott az európai alapkezelői szektor összvagyona, a háborúval, elszálló inflációval és energiaárakkal, gazdasági lassulással és erőteljes piaci hullámokkal súlyosbított 2022-ben eddig bő 2600 milliárd euró tűnt el az eszközosztályból.

Ennek legnagyobb része az eszközárfolyamok zuhanásának számlájára írható, a befektetői tőkekivonás pedig 355 milliárd euróval járult hozzá. Az elmúlt évek dinamikus bővülése után 2022 így minden bizonnyal szűk esztendőként vonul be az európai alapkezelők almanachjába.