Bár valamelyest lassult az európai befektetési alapok vagyonvesztése a harmadik negyedévben, teljesítményüket valószínűleg így sem teszik ki az ablakba a portfóliómenedzserek.

Close-up of male professional hands using mobile phone Close-up shot of businessman's hands using a mobile phone. Male professional is touching the display screen of the cell phone and sliding pages.
Fotó: Luis Alvarez / Getty Images

A kontinens alapkezelőinél fialtatott összvagyon 2,5 százalékkal, 18,95 ezermilliárd euróra apadt a szeptember végén zárult három hónapban az Európai Alap- és Vagyonkezelők Szövetségének (EFAMA) legfrissebb adatai szerint.

A piaci környezet finoman szólva továbbra sem kedvezett a befektetőknek, akiknek a dolgát a magas a jegybanki szigorítással kapcsolatos félelmek és a recessziós kockázatok is rontották a nyár folyamán és kora ősszel.

Legfeljebb csak azzal vigasztalódhattak, hogy az idei első háromhavi, közel ezermilliárd és a második negyedévben elkönyvelt 1,4 ezermilliárd euróval szemben most „csak” valamivel kevesebb, mint ötszázmilliárd eurónyi pénz égett el az európai alapokból.

A befektetői kitárazás viszont fokozódott, az előző két negyedévben egyaránt mintegy 110 milliárd euró után most 137 milliárdnyi tőke távozott a szektorból. Ilyen léptékű pénzkivonást 2008 vége – vagyis a legutóbbi pénzügyi világválság – óta nem tapasztaltak a profi vagyonkezelők.

Szinte az összes terméktípustól szabadultak a megtakarítók, csak az európai szinten viszonylag kisebb méretű ingatlanalapok tudtak ötmilliárd eurós tőkét becsatornázni, illetve az egyéb, alternatív alapok zártak 24 milliárdos pozitív nettó értékesítéssel.

Leginkább a részvényalapokra járt rá a rúd, ahonnan a második negyedévinél bő másfélszer több tőkét, 99 milliárd eurót váltottak vissza a rendkívüli tőzsdei hullámzásoktól megriadt befektetők. A folytatódó monetáris politikai szigorítás hatására újabb 35 milliárd euró folyt el a kötvényalapokból is, igaz, itt érezhetően enyhült az eladói nyomás az előző három hónaphoz képest, amikor még 64 milliárd euróval csökkentették kitettségüket az európai befektetők.

A részvény- és kötvényárfolyamok csökkenése mellett negatívba fordult a többfajta eszköztípusból válogató vegyes alapok nettó értékesítése is. Az ilyen portfóliókat 10 milliárd euróval építették le, holott az előző periódusban még négymilliárd euró friss pénz érkezett ide.

Európai befektetési alapok nettó értékesítése
 

Az első kilenc hónap mérlege is lesújtó. Az év eleje óta 2,84 ezermilliárd euróval – 13 százalékkal – zsugorodott a kontinens alapkezelőinél befektetett összvagyon, ami jelentős részben a piaci zuhanás számlájára írható, de a 357 milliárd eurós tőkekivonás is tetézte a portfóliómenedzserek dolgát, akik tavaly szeptemberig még 631 milliárdos pénzbeáramlásnak örvendhettek.

Idén októberben fordult a széljárás, legalábbis az alapkezelői trendeket ugyancsak kiemelten követő adatszolgáltató, a Refinitiv Lipper kimutatása szerint, és ismét érdemi tőke érkezett a szektorba. Igaz, a kockázati étvágy továbbra sem túl nagy, egyelőre ugyanis a legbiztonságosabbnak tartott, likvid pénzpiaci alapokhoz találtak vissza az európai megtakarítók. A magyar befektetők is újult erővel vásárolták az alapokat az MNB hétfőn ismertetett adatai szerint, körükben azonban a pénzpiaci termékek népszerűségét is messze felülmúlta a kötvényalapok iránti érdeklődés az ősz közepén.