A Gránit Bank többségi tulajdonrészesedést szerez a Diófa Alapkezelőben, az ehhez szükséges engedélyt a Magyar Nemzeti Bank már a héten megadta – közölte a pénzintézet pénteken.

Gránit Bank fiók. foto: Kallus György
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A bejelentés szerint a tranzakció illeszkedik a Gránit Bank hosszú távú stratégiájába, amely a privátbanki és befektetési szolgáltatások körének bővítését tűzte ki célul az elkövetkező időszakban. A Gránit Bankcsoport az elmúlt évben bővült az Equilor Befektetési Zrt.-vel, és a most akvirálandó Diófa Alapkezelő Zrt.-vel a befektetési szolgáltatások, a portfólió- és vagyonkezelés területén a lakossági, a vállalati, valamint az intézményi ügyfeleinek tud szolgáltatni. A tranzakció a szinergiák kihasználásával növeli a bankcsoport részvényesi értékét – írták. A Diófa Alapkezelő a banki háttérrel még dinamikusabban növekedhet.

A 2010-ben alapított hitelintézet az előzetes adatok szerint a 2022-es üzleti évet várhatón 1000 milliárd forintot meghaladó mérlegfőösszeggel és 13 milliárdos adózás előtti eredménnyel zárja. A hitelintézet adózás előtti eredménye 2022 első fél évében meghaladta a 6 milliárd forintot, ügyfélszámláinak száma közelíti a 100 ezret, a nemteljesítő hitelek (NPL) rátája pedig mindössze 0,03 százalék.

A Diófa Alapkezelő közel 460 milliárd forintos vagyont kezel jelenleg az intézményi és a lakossági ügyfelek számára, míg az ingatlanalapokban kezelt vagyon értéke megközelíti a 300 milliárdot. A Diófa Alapkezelő kezeli Magyarország harmadik legnagyobb lakossági ingatlanalapját, a Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alapot.