BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy év alatt értéke harmadát elbukta az Apple

A technológiai óriást alaposan megviselte az elmúlt év, ezermilliárd dollárt vesztett a kurzus.

A 2022-es év bődületes mészárlást hozott a tech szektor számára, ebből az Apple részvényárfolyama sem maradt ki.

Prague,,Czech,Republic,-,June,22,,2015:,Close-up,Of,Apple, apple ihone watch
Fotó: Lukas Gojda

A Tesla 72 százalékos mínuszt is összehozott tavaly év végére, a Meta 64 százalékos mínuszban zárt, de az Amazon sem úszta meg, Bezos cége is nagy bukást volt kénytelen elkönyvelni. 

Az Apple pedig a mai nappal ért el egy jelentős negatív mérföldkőhöz: egyetlen év alatt ezermilliárd dollárt vesztett piaci kapitalizációjából, 2 ezermilliárd dollár alá süllyedve.

Érdekes egybeesés, hogy az Apple volt az első cég, amely elérte a 3 ezermilliárdos álomhatárt, pontosan egy évvel ezelőtt. A cég részvényei a mai kereskedésben több mint 4 százalékot vesztettek az értékükből, ez váltotta ki a negatív rekordot a cég kurzusán. 

 A közelmúltbeli lejtmenet oka, hogy a cég legnagyobb szerződéses készülékgyártója és beszállítója, a Foxconn kínai gyárában kétszer is lázadás tört ki a zéró-Covid-korlátozások és a rossz munkakörülmények miatt. Ebben az óriásgyárban szerelik össze a cég zászlóshajójának számító iPhone-ok legnagyobb részét, a leállás pedig jelentős kiesést okozott épp karácsony előtt, amely értékesítési szempontból az év legjövedelmezőbb időszaka a tech óriás számára.

A BNP Paribas egy szakértője minderre válaszul a mai nappal megvágta a cég részvényeivel kapcsolatos célárát, 180 dollárról 140-re csökkentve, illetve besorolását is visszafogta felülteljesítőről semlegesre, újabb lökést adva a kurzusnak.

Az Apple-t évek óta kemény kritika éri a kínai gyártástól való erős függése miatt, és a nemrég bekövetkezett ellátási káoszra reagálva most végre elkezdenek más országokban is üzemeket nyitni, hogy hasonló eset többé ne fordulhasson elő. Önmagában a több lábra állás bejelentése azonban nem hozta vissza a befektetők bizalmát. A közelgő recessziótól való félelem pedig csak nehezíteni fogja a cég helyzetét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.