Az SRI Nine Market Square amerikai ingatlancég beperelte a Twittert: a vállalat szerint az birtokába került közösségi médiaplatform San Franciscó-i székházának sem a decemberi, sem a januári bérleti díját nem fizette ki.

SAN FRANCISCO, CA - NOVEMBER 18: Twitter Headquarters is seen in San Francisco, California, United States on November 18, 2022.
Fotó: Tayfun Coskun / Getty Images

A pénteken a San Franciscó-i legfelsőbb bíróságon benyújtott panaszban az ingatlanhasznosító vállalat azt állította, hogy a Twitter 3,16 millió dollár bérleti díjjal tartozik. A SRI Nine Market Square a jogi beadvány szerint a ki nem fizetett bérleti díj és egyéb károk kifizetését követeli – írja a The Wall Street Journal.

Elon Musk még 2022 októberében vásárolta meg a Twittert, azóta a vállalat többször is bekerült a hírekbe, és több jogi eljárással néz szembe. Az egyik irodaszolgáltató, a Columbia Reit-650 California még a tavalyi év utolsó napjaiban pert indított, hogy behajtsa egy másik, szintén San Franciscó-i irodájával kapcsolatban keletkezett tartozást, amelynek összege több mint 136 ezer dollár. Rajtuk kívül egy szoftvercég és egy szállítmányozó is pert indított a Twitter ellen, hogy behajtsa a járandóságát.

Elon Musk többször is beszélt arról, hogy csökkenteni fogja a vállalatnál a költségeket, ezért a közösségi platform hétezer alkalmazottjának több mint felét leépítette. Emiatt a Twitter az Egyesült Államokban négy csoportos keresettel néz szembe, mert a kirúgások nem felelnek meg sem a kaliforniai, sem a szövetségi jogszabályoknak. A Twittert egykori brit dolgozói is perlik, mivel szerintük az elbocsátásuk törvénytelen volt, a végkielégítéseik nagysága pedig elmaradt a cég által korábban előírtaktól.

A költségek lefaragására ugyanakkor szükség lehet, mivel a Twitteren eddig hirdető harminc legnagyobb cég közül 14 teljes mértékben leállította reklámjait a közösségi oldalon Elon Musk hatalomátvételét követően. A megmaradt 16 nagy hirdető közül négy 92–98,7 százalékkal csökkentette a költését, jelentős csapást mérve ezzel az egyébként is nehéz helyzetben lévő közösségimédia-platformra. A harminc legnagyobb reklámozó összesített költése 42 százalékot esett 2022 utolsó két hónapjában, 53,8 millió dollárra zsugorítva a Twitter kéthavi reklámbevételét. Musk ezt azzal próbálja kompenzálni, hogy visszaengedi a politikai hirdetéseket a közösségimédia-oldalra.

Csődbe mehet a Twitter, ha Musk nem rendezi időben a sorait

Elon Musk 13 milliárd dollár hitelt vett fel a közösségimédia-óriás megszerzéséhez, ami után éves szinten közel 1,5 milliárdos kamatot kell fizetnie. A kölcsön összege a cég 2022-es bevételeinek hétszerese, így annak belülről való kigazdálkodása lehetetlen feladatnak tűnik. A törlesztőrészletek fizetését Musk vagy saját zsebből oldaná meg, ami ismételt Tesla-részvények eladásával járna, vagy csődvédelmet kérne a Twitter számára.