Hamarosan el kell kezdeni törleszteni azokat a kölcsönöket, amiket Musk a Twitter megvásárlására vett fel, azt azonban nem tudni, hogy miből fognak utalni. 

Twitter Introduces New Official Badge For Users For Free Twitter owner Elon Musk is seen with the Twitter blue authentication badge in this photo illustration in Warsaw, Poland on 21 September, 2022. Twitter management has announced the introduction of a new verification label to replace the blue check previously given only to verified accounts. As the director of the service, Esther Crawford explains, unlike the blue symbol this one will be gray and it will be free. Twitter management has announced the introduction of a new verification label to replace the blue check previously given only to verified accounts. As the director of the service, Esther Crawford explains, unlike the blue symbol this one will be gray and it will be free. Verified accounts will now have an 'Official' badge under their username, along with a gray verification tag. All previously verified accounts will receive the 'official' check mark which will not be available for purchase and not everyone will be eligible. (Photo by STR/NurPhoto via Getty Images)
A 44 milliárd dolláros Twitter-akvizíció közel negyede hitelből valósult meg.
Fotó: Getty Images

13 milliárd dollár hitelt vett fel a közösségimédia-óriás priváttá alakításához, ami után éves szinten közel 1,5 milliárdos kamatot kell fizetnie. 

A kölcsön összege a cég 2022-es bevételeinek hétszerese, így annak belülről való kigazdálkodása lehetetlen feladatnak tűnik.

A törlesztőrészletek fizetését így Musk vagy saját zsebből oldaná meg, ami ismételt Tesla-részvények eladásával járna, vagy csődvédelmet kérne a Twitter számára. Az előbbi a Tesla árfolyamának ismételt beszakadásával járhat, ami egyrészt tovább csökkenti a milliárdos vagyonát, másrészt zsugorítja a cégben való részesedését, ami a hitelképességének további korrodálódásához vezetne. 

A hitelképesség Musk számára döntő fontosságú: a Twitter-kölcsön jelentős részét ugyanis a Tesla-részvényei ellenében vette fel, amik a hitelfelvétel óta drámaian elvesztették az értékük közel felét. Az értékvesztés mellett Musk 40 milliárd dollárnyi részvényt is kénytelen volt eladni a Twitter-akvizíció nyélbe ütéséhez, így a cégbeli részesedése 170 milliárd dollárról 50 milliárd körülire csökkent. 

Elképesztő esésen ment át a Tesla árfolyama tavaly, az idén viszont mintha magára talált volna a kurzus

Emellett beszakadt a Twitter értéke is: a felvásárláskor 44 milliárdra taksált összeg manapság 15 milliárd dollárra csökkent.

Musk lehetőségei tehát limitáltak: részvényeladással nincs igazán tere lavírozni, ahogy újabb hiteleket sem tud könnyen felvenni vállalatai drasztikus értékcsökkenése miatt. Így két út látszik járhatónak: a csődvédelem (vagy legalább az ezzel való fenyegetés), vagy a saját céges tartozásainak felvásárlása nyomott áron. 

A tartozás ugyanis a Twitter nevén van, nem pedig Muskén. 

Így a cég nevében csődvédelemmel fenyegetve jó alkupozíciót alakíthat ki maga számára a tartozás alacsonyabb áron való felvásárlására, ami a bankok számára is járható út lehet. A csődeljárás ugyanis nehézkes és drága, ezenfelül a Twitternek gyakorlatilag semmilyen értékelhető készpénzállománya sincs, plusz a működése is veszteséges, így a kölcsönök értékének visszaszerzése sok fronton ütközhetne nehézségekbe a pénzintézetek részéről.

Musk személye viszont sokkal nagyobb biztosítékot jelent a hitelek törlesztésére, mint a Twitteré, így a bankok számára is jó üzlet lehet a hitelek diszkontált értékesítése. A maximumot ugyan így nem hoznák ki a kölcsönökből, de egy részére legalább kapnának garanciát.

Ez a Tesla ügyfeleiről nem mondható el: Musk ugyanis váratlanul drasztikusan csökkentette az autói árát, jelentős felháborodást váltva ki a vevőiből.