A tavalyi év során 3 948 856 037 dollárnak veszett nyoma a web3 területén, ami magában foglalja a teljes decentralizált devizapiacot.

kriptovalutát bányászó hekkerek Anonymous person sitting behind laptop having gold bitcoins instead of eyes Virtual cryptocurrency concept.
Fotó: Shutterstock

A közel 4 milliárd dolláros összeg két irányba szivárgott el: vagy hekkerek lopták el, vagy csalók által kelt lába a felhasználók pénzének.

A 4 milliárd ellopott dollár ugyan rengeteg, de még így is jelentős előrelépést jelent a 2021-ben eltűnt több mint 8 milliárdhoz képest.

Az elveszett javak több mint 95 százaléka lett hekkerek áldozata, a maradékot pedig különböző csalók tették zsebre.

A negyedik negyedév volt a legjövedelmezőbb időszak a tolvajok számára, október0ľdecember között több mint 1,5 milliárd dollárnak veszett nyoma az Immunefi összeállítása szerint. Az első negyedév sem maradt el sokkal e mögött, a maga 1,3 milliárd dollár körüli összegével.

A legnagyobb veszteségek listáját természetesen az FTX-tőzsde bukásával elveszett, alsó hangon 650 millió dollárra rúgó összeg vezeti, de közeli másodikként van jelen a Ronin Network 625 milliós buktája, a harmadik helyre pedig a BNB Chain 570 milliós pénznyelője került.

A legnagyobb kriptoveszteségek
A 2021-hez képest megfeleződött veszteségek is hatalmas károkat okoztak a befektetők számára.

A lopások által érintett blokkláncok versenyét a BNB Chain vezeti, 36,1 százalékos részesedéssel, második helyre pedig az Ethereum került, 27,2 százalékkal.

Újabb kriptocég a csőd szélén

Az egyik vezető kriptohitelező, a Genesis Global Trading dolgozói 30 százalékát bocsátotta el és csődeljárás megindítását fontolgatja az ügyet ismerő források szerint. Ezzel a tavaly nyáron még 260 főt alkalmazó cégnél már csak 145 dolgozó maradt, mivel a vállalat gondjai már korábban megkezdődtek.

Az év során az eltulajdonított javakból mindösszesen 204 millió dollárt sikerült visszajuttatni jogos tulajdonosaiknak, ez a teljes érintett összeg 5,2 százalékát érinti.

A 2022-es év tehát semmilyen szempontból nem a kriptovaluták esztendeje volt. Az FTX-csőd talán minden eddiginél nagyobb negatív hírverést hozott a kirptovilág számára, a tech-szektor vesszőfutása pedig csak tetőzte a szegmens gondjait.