Hitelszerződést kötött a K&H Bankkal az Alteo csoport két tagja. A mostani megállapodás a megújuló energiát hasznosító csoport első olyan hitelügylete, amely maradéktalanul megfelel az EU 2022-ben hatályba lépett úgynevezett Taxonómia-rendeletének. 

Alteo
Fotó: Vémi Zoltán / VG

A szerződés keretében a K&H négymilliárd forint – mintegy 10,3 millió euró – összegű kölcsönt nyújt, amelynek célja az Alteo összesen 47,5 MW beépített kapacitású szélerőműparkjának a részleges refinanszírozása. 

A  kölcsönt kedden folyósította a pénzintézet. Az Alteo már rendelkezik ESG minősítéssel, azaz működésének a környezetre és a társadalomra gyakorolt hatását külső szakértőkkel is vizsgáltatja, annak eredményét pedig nyilvánosságra hozza. A társaság és a K&H elemezte az ügylet feltételrendszerét és megállapította, hogy az ügylet megfelel az EU legszigorúbb fenntarthatósággal kapcsolatos szabályrendszerének, az EU Taxonómiának.

Az Alteo árfolyama 0,7 százalékkal ereszkedett kedd délelőtt, a megszokottnál nagyobb, 70 millió forintos forgalomban. A vállalat részvényei tavaly és tavaly előtt is lekörözték a Budapesti Értéktőzsde teljes mezőnyét, az idei év azonban döcögősen indulat, 8,4 százalékkal csúszott lejjebb az árfolyam. 

Az Alteo árfolyama 2022. októbertől
 

A profitot zsákszámra termelő vállalat többségi tulajdonrészének megvásárlására a Mol két intézményi befektetővel írt alá szerződést még decemberben a jelenlegi főtulajdonos Wallis Asset Managementtel, a fennmaradó részvényállományra pedig darabonként 3040 forintos kötelező vételi ajánlatot adott a magyar olajtársaság a Diófa Alapkezelő által kezelt Főnix Magántőkealappal és az Indotek-Investments Riverland Magántőkealapjával összehangoltan eljárva. A részvényesek nem fogadták jól a felvásárlásról szóló híreket, az árfolyam ennek bejelentését követően került lejtőre. Az Alteo tőzsdéről való kivezetése ezzel együtt jelenleg nem tűnik valószínűnek.