Veszteséget jelentett a negyedik negyedévre az AT&T, az amerikai távközlési társaság tisztított eredménye viszont a várakozásokon felül alakult, miközben folytatódott az előfizetők számának bővülése is. A részvényárfolyam 2,5 százalékkal ugrott meg a tőzsdenyitás előtti kereskedésben.

Chicago,-,Circa,May,2018:,At&t,Mobility,Wireless,Retail,Store. Chicago - Circa May 2018: AT&T Mobility Wireless Retail Store. AT&T now offers IPTV, VoIP, Cell Phones and DirecTV
Fotó: Jonathan Weiss

Az AT&T a vállalat átstrukturálásához kapcsolódó leírások miatt 23,1 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el 2022 utolsó három hónapjára a 2021-es 5,2 milliárdos nyereség után. Az eredményt 25 milliárd dollárral terhelte meg az emelkedő kamatlábak, valamint az eszközök értékvesztése miatt elkönyvelt leírás. Az egy részvényre jutó eredmény (EPS) mínusz 3,2 dollár volt az egy évvel korábbi 0,66 dolláros profittal szemben.

A jelentős egyszeri tételek hatását kiszűrve 61 cent EPS-t szállított a dallasi székhelyű társaság, négy centtel meghaladva az elemzői konszenzust.

A bevételeket is sikerült feljebb tornázni, ezen a soron 31,3 milliárd dollár szerepelt tavaly év végén, 200 millióval több a 2021-esnél. A piaci várakozásoktól itt némileg elmaradt a tényadat.

A társaság október és december között 656 ezer új havi előfizetőt szerzett, jóval többet a szakértők által várt 570 ezernél. Az egész év során csaknem 2,9 millióval nőtt az ügyfélbázis.

Az idei évre vonatkozóan azonban vékonyka eredmény-előrejelzést adott a vezetőség, 2,35–2,45 dollár közé várja az egy részvényre jutó nyereséget. Az elemzők 2,56 dolláros bejelentésre számítottak.

A készpénztermelés viszont jobban felpöröghet az idén, a 2022-es 14 milliárd után 16 milliárdos cash flow-val kalkulál a menedzsment. A vezeték nélküli szolgáltatásokból származó bevételek terén idén legalább 4 százalékos bővülést tervez a társaság. A közvetlen rivális Verizon a minap 2,5–4,5 százalék közötti növekedést prognosztizált 2023-ra ezen a soron.

A telekommunikációs szektor lehet a részvénypiac nyertese

A következő időszak részvénypiaci nyertese a telekommunikációs szektor lehet, lévén klasszikus defenzív, osztalékfizető részvényeket tartalmazó ágazat.