BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kínai Google a mesterséges intelligenciában látja a jövőt

A Baidu a vártnál jobb eredményeket közölt, az idei évet pedig pozitívan látja, miután Peking kivezette a szigorú járványvédelmi intézkedéseket. A vállalat a kínai MI-piac felpörgésére számít.

A kínai Google, a Baidu legutóbbi negyedéves bevétele 33,08 milliárd jüan (4,8 milliárd dollár) volt, ami meghaladta a Refinitiv elemzőinek 32,01 milliárd jüanra vonatkozó konszenzusát. A működési eredmény 4,6 milliárd jüanra (666 millió dollárra) rúgott. A keresőalapú hirdetések értékesítésével és az önvezető technológia fejlesztésével foglalkozó Baidu Core bevétele 1 százalékkal, 25,7 milliárd jüanra csökkent.

Baidu, Intel to set up 5G, AI lab in China --FILE--The Apolong, China's first self-driving microcirculation bus jointly developed by Baidu and the Chinese commercial vehicle maker King Long, during an exhibition in Hangzhou city, east China's Zhejiang province, 20 September 2018.China's Baidu Inc and U.S.-based Intel Corp said on Tuesday they will establish a 5G+AI lab to promote the research and development of mobile edge computing (MEC) in China, according to a statement Baidu sent to the Global Times. MEC is a key technology that will shorten latency in 5G development, and the technology could enable machines to respond in a faster manner. The deal points to the fact that cooperation among Chinese and U.S. technology companies will not be hindered by the bilateral trade dispute, and only through cooperation can both sides achieve breakthroughs in developing new technologies, industry insiders said on Tuesday. (Photo by Shan he / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Fotó: Shan He / AFP

A távol-keleti vállalat nem online marketing bevételei 11 százalékkal, 7,6 milliárd jüanra nőttek, ami a mesterséges intelligencia (MI) és a felhő üzletágaknak köszönhető, viszont a cég online marketingbevételei 6 százalékkal, 18,1 milliárd jüanra estek vissza a tavalyi év utolsó három hónapjában.

A Baidu árfolyama 2021. március 23-tól
 

A Baidu kutatási és fejlesztési kiadásai 2022 egészére 23,3 milliárd jüanra rúgtak, ami az árbevétel 18,8 százalékát teszi, miután a cég márciusban a ChatGPT-hez hasonló, mesterséges intelligencián (MI) alapuló chatbotot tervez elindítani elindítani Ernie Bot néven. Ezt többek között saját keresőmotorjába, felhőszolgáltatásba, az intelligens autókba és a háztartási gépekbe tervezi integrálni.

A kínai MI-piac a kereslet robbanásszerű növekedésének küszöbén áll, a Baidu pedig ennek az új hullámnak az élvonalát képezi

– jelentette ki Robin Li vezérigazgató. Hozzátette: 2022 kihívásokkal teli év volt, viszont idén a bevételek növekedésére számít, mivel kihasználják a kínai gazdasági fellendülés által kínált lehetőségeket, miután Peking kivezette a távol-keleti ország gazdaságát visszafogó szigorú járványvédelmi intézkedéseket. Azt is elárulta, hogy az Ernie Bot fejlesztői gőzerővel dolgoznak azon, hogy a chatbot minél előbb elérhetővé váljon a nagyközönség számára is. A cég 5 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot is bejelentett.

Kína online terét a Baidu, az Alibaba, a ByteDance és a Tencent uralja.

A 2000-ben alapított Baidu lényegében a kínai Google, amely a világ negyedik legnagyobb, egyben a távol-keleti ország legnépszerűbb internetes keresőjét üzemelteti. Van saját böngészője, felhőszolgáltatása, vírusvédelmi szoftvere és streaming-szolgáltatója (IQIYI) is. Tieba néven fórumot, Baike néven online enciklopédiát működtet, amelynek az ázsiai országban több szócikke van, mint a kínai Wikipédiának. Több kínai nagyvárosban robottaxikat üzemeltet, tavaly augusztus végén bemutatta első kvantumszámítógépét is.

Minek fizessen egy cég 187 ezer dollárt egy embernek, ha a ChatGPT ingyen is megcsinálja ugyanazt a munkát?

A mesterséges intelligencia hamarosan betörhet a munkaerőpiacra. A ChatGPT képes volt sikeresen teljesíteni három rendkívül magas fizetést kínáló munkára meghirdetett állásinterjút. A Redditen terjednek olyan történetek is, hogy voltak, akik a program segítségével készítettek maguknak önéletrajzot az álláskereséshez, és sokkal sikeresebbek is lettek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.