A negyedik egymást követő negyedévet zárta veszteséggel a japán Government Pension Investment Fund (GPIF), ilyen rossz sorozatra 20 éve nem volt példa a világ legnagyobb állami nyugdíjalapjánál.

GPIF President Masataka Miyazono News Conference As The Worlds Largest Pension Fund Takes Record $165 Billion Hit Masataka Miyazono, president of the Government Pension Investment Fund (GPIF), left, wears a protective mask as he speaks during a news conference in Tokyo, Japan, on Friday, July 3, 2020. The worlds biggest pension fund posted a record loss in the first three months of 2020 after the coronavirus pandemic sparked a global market rout in the period. Photographer: Akio Kon/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A 2022. december végén lezárt három hónapban 0,97 százalékos veszteséget könyvelt el az eszközkezelő, ami százalékban kifejezve ugyan nem tűnik soknak, nominálisan azonban rengeteg pénzt, 1,85 ezermilliárd jent – 14,3 milliárd dollárt – buktak az ügyfelek a CNBC beszámolója szerint.

A legnagyobb, 5,3 százalékos veszteséget a külföldi kötvényportfólión szenvedte el a GPIF, a japán kötvényeken pedig ennél kisebb, 1,7 százalékos volt a mínusz. 

A japán részvénypiaci befektetések értéke ugyan 3,2 százalékkal nőtt, ám a külföldi tőzsdéken nem járt szerencsével az alapkezelő, és egy kisebb árfolyamveszteséget hozott össze. A december végén 189,9 ezermilliárd jen kezelt nagyjából egyenlő arányban oszlik meg a négy kategória között.

A legutóbbi időszakban a japán fizetőeszközhöz képest nagyot gyengülő dollár is rányomta a bélyegét a külföldi eszközök teljesítményére. A nagy jegybankok között különutasnak számító Bank of Japan decemberben váratlanul duplájára, plusz-mínusz 50 bázispontra szélesítette a tízéves irányadó hozamingadozásának célsávját, ami eladási hullámot váltott ki a globális részvény- és kötvénypiacokon egyaránt.

Nagyobb gond, hogy ezzel immár sorozatban a negyedik háromhavi ciklusban sem tudták gyarapítani az ügyfélvagyont, ami legutóbb 2003-ban fordult elő. 

A jelenleg futó és március végén záruló 2022-es üzleti év első kilenc hónapjában ezzel már 3,71 százalékos – 7,32 ezermilliárd jenre rúgó – veszteséget halmozott fel az alap, amely az előző üzleti évet az utolsó háromhavi botlással együtt is 5,42 százalékos pluszban, 10 ezermilliárd jen nyereséggel zárta. Az állami nyugdíjalap hozamszűkössége annak tükrében különösen aggasztó, hogy Japánt bő négy évtizede nem látott inflációs nyomás sújtja.