Az immáron 145 milliárd dolláros veszteséget összehozó Adani-botrány a világsajtó fókuszába helyezte az indiai piacot, nem kívánt figyelmet generálva bizonyos vállalatainak pénzügyei felé.

Vedanta Resources Ltd.
Processing Alumina And Manufacturing Aluminum At Vedanta's Lanjigarh Refinery and Jarsguda Smelter
Workers labor on the roof of a digestion unit at the Vedanta Ltd. Alumina Refinery in Lanjigarh district, Odisha, India, on Tuesday, June 18, 2019. Vedanta Resources Ltd., owned by Indian billionaire Anil Agarwal, mines and processes copper, zinc and aluminum seams with a focus on India, but has operations in Zambia, Sri Lanka, South Africa and Australia as well. Photographer: Dhiraj Singh/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Így járt a Vedanta Resources, a legnagyobb indiai bányászcég is, melynek adóssága ugyan kétmilliárd dollárral csökkent az elmúlt egy év során, de még így is 7,7 milliárd dollár. A tetemes jelentős részével, egymilliárd dollárral a kötvényesek felé tartozik a vállalat – ezt pedig jövő januárban vissza is kellene fizetnie.

Ettől azonban nagyon messze jár egyelőre a Vedanta, mondhatni mindent egy lapra tesznek fel a törlesztés kedvéért.

A 13,23 milliárd dollárra értékelt vállalat az S&P szakemberei szerint ugyanis csak akkor tudja kifizetni minden tartozását, ha nagy mennyiségű készpénzhez jut, mégpedig záros határidőn belül: erre a Dél-afrikai Köztársaság területén található bányái eladása révén nyílna lehetősége a Vedantának. A bányákra, úgy tűnik, már vevőt is talált, a Hindustan Zinc vállalat nyitott lenne a lelőhelyek átvételére. 

A kötvényesek felé fennálló egymilliárd dolláros tartozás, amely jövő januárban jár le, csak egy a vállalat gondjai közül: idén júniusig 650 millió dollárnyi tartozást kellene visszafizetnie a cégnek, melyből 300 millió a vállalatcsoporton belüli hitelezők felé áll fenn, míg 350 millió két bank felé, kamat formájában.

Becsléseink szerint a Vedanta további osztalékai a kezelési díjakkal együtt körülbelül 1,5 milliárd dollár fedezésére fordíthatók az anyavállalat számára április és június között szükséges 2 milliárd dollárból, beleértve a vállalatközi hiteleket és a kamatköltségeket is

– áll az S&P szakembereinek jelentésében. A következő pénzügyi évre vonatkozó adósságainak felét a vállalat kifizetné, míg másik felét újrafinanszírozná a hitelezőkkel egyetértésben.

A dél-afrikai bányákban való érdekeltségeinek eladásával nagyjából hárommilliárd dollárra tudna szert tenni a vállalat – ha azonban ez az üzlet elbukik, a hitelminősítők alaposan meg fogják tépázni a vállalat hitelminősítését.

Relatív árfolyamváltozások 2023-tól
Egyik érdekelt fél kurzusa sem fogadta hálásan az akvizíciós terveket

A felvásárlás hírére a szintén készpénzhiányban szenvedő Hindustan Zinc részvényárfolyama vehemensen reagált, a januári bejelentés óta több mint 15 százalékot vesztett a papírok értékéből. Ugyanezen időszak alatt a Vedanta kurzusa 5 százalék körüli lejtőre került.

Az indai óriásvállalatok pénzügyi helyzete az Adani-botrány nyomán került napirendre a világsajtóban: a legfrissebb fejlemények szerint Adani cégei több mint 145 milliárd dollárt vesztettek értékükből bő egy hónap alatt, megfelezve a piaci kapitalizációjukat. A cég kríziskommunikációs szakemberekkel és méregdrága amerikai ügyvédekkel harcol a vádakkal szemben, de hamarosan több százmillió dollárt kell kifizetnie a kötvényeseinek.