Megnyugtatta hitelezőit az Adani csoport vezetése: minden lejáró követelést vagy újrafinanszíroznak, vagy időben kifizetnek a kötvényeseik számára.

Gautam Adani
Gautam Adani nemrég még Ázsia leggazdagabb embere volt.
Fotó: AFP

A Hindenburg csoport jelentése nyomán alaposan megtépázott Adani csoport adósságának egy jó része, 390 millió dollár a következő 12 hónap során lejár, így a visszafizetésük ugyan kulcsfontosságú kell hogy legyen a cég számára, ám az elmúlt hetek viharai során ez háttérbe szorult. 

A cég azonban bejelentette, hogy a hamarosan lejáró adósságot készpénzben kifizeti majd a kötvényesek számára.

Ehhez a tevékenységük során keletkező készpénzállományt használják majd fel. A 2024-es lejáratú kötvények esetében azonban nem visszafizetési, hanem újrafinanszírozási terveken dolgozik a vállalatcsoport: ennek hírére pedig a kötvények árfolyama kilőtt, 10 centes ralit hozott az Adani Green Energy papírjai számára.

A tervek szerint a jövőre esedékes adósságot akár 15 éves futamidejű, privát kibocsátású kötvényekre cserélnék, hogy a jövője és az értéke biztosított maradjon. 

Az Adani csoport hatalmas kötvénykibocsátónak számított a botrány előtt: az elmúlt években közel 8 milliárd dollár értékben adott el adósságot dollárdenominációban, és szintén ennyit más devizákon keresztül.

A Goldman Sachs elemzői nemrég már vételre ajánlották az indiai konglomerátum kötvényeit, hitet téve a cégcsoport újrafinanszírozási képessége mellett. Az adósságot több fedezeti alap és adósságspecialista befektetői csoport egyaránt felmarkolta az elmúlt hetekben. 

Tették mindezt Adani fontos akvizíciójának kútba esése előtt: az Adani Power energiacég és a DB Power ügylete szakadt félbe, mivel a felek kölcsönösen megegyeztek a felvásárlás jegeléséről. 

Adani energiavállalata egy szénerőművet vásárolt volna 850 millió dolláros összegért.

Az Adani csoport egyes vállalatainak tőzsdei teljesítménye a héten már javulni tudott: az Adani Power árfolyama 10 százalékot hozott két nap alatt, de még így is 48 százalékos mínuszban van a botrány kitörése előtti értékéhez hasonlítva. Az Adani Enterprises zászlóshajó kurzusa azonban egy kisebb felvillanáson kívül szakadatlanul süllyed: év eleji állásához képest 55 százalékos mínuszban jár.

Értéke felét elvesztette idén Gautam Adani cégeinek zászlóshajója

Adani cégeinek ügyével Indiában már a legfelsőbb bíróság és a tőzsdefelügyelet is foglalkozik, górcső alá veszik a visszavont 2,5 milliárd dolláros másodlagos részvénykibocsátást, illetve a cégek részvénymozgásainak szabályosságát egyaránt. 

Az Adani-botrány a Hindenburg csoport bejelentése nyomán robbant ki: a társaság elemzői szerint Adani céghálója 17 milliárd dollárt tüntetett el a különböző adóparadicsomokban alapított 38 fantomcégen keresztül, amelyek szálai saját családjához futnak vissza. Ezek a fedőcégek alkalmazottak, független címek, telefonszám és online jelenlét nélkül mozgattak dollármilliárdokat az Adani csoport céghálójában.

A botrány hatására a központi bank bekérte a cégcsoport hitelezői állományának részletes nyilvántartását is, hogy pontosabb képet kaphasson a bukás által érintett követelések volumenéről.