Pénz- és tőkepiac

A német Leopardok uránmagos páncéltörő lőszerét piszkos bombának tekinti Moszkva

Súlyos válaszlépésekkel fenyegetőzött egy kínai lapban a pekingi orosz nagykövet.

A német Leopard 2 tankok uránmagos páncéltörő lövedékeket is használhatnak, amelyek Jugoszláviában és Irakban is uránszennyezést okoztak, s ha ilyen harckocsilőszert szállítanak Ukrajnának, akkor azt Oroszország piszkos bombának tekinti, a következmények pedig súlyosak lesznek – nyilatkozta Igor Morgulov pekingi nagykövet a kínai Global Timesnak.

Germany sends four more Leopard 2 tanks to Ukraine
FILED - 01 February 2023, North Rhine-Westphalia, Augustdorf: A Leopard 2A6 of the Bundeswehr's Tank Battalion 203 drives across the Senne military training area. Germany is delivering four more Leopard 2A6 main battle tanks from Bundeswehr stocks to Ukraine. "Germany thus increases its delivery number from 14 to 18 tanks," the Defense Ministry announced in Berlin on Friday. Photo: Federico Gambarini/dpa (Photo by FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Federico Gambarini

Oroszország pekingi nagykövete emlékeztetett, hogy jártak már német tankok orosz földön, s reméli, hogy Berlin nem felejtette el, hogyan végződtek akkor a dolgok. Egyúttal

súlyos megtorló lépéseket említett 

arra az esetre, ha a Washington és a NATO-országok által biztosított fegyvereket, beleértve a tankokat is, Oroszország „alkotmányos területének” elfoglalására használnák.

Morgulov szerint az Egyesült Államok, Németország és más NATO-országok döntése, hogy Ukrajnát tankokkal látják el, az ukrán válság eszkalálódásához vezet, s cáfolhatatlan bizonyítéka a nyugati országok közvetlen részvételének a konfliktusban.

„Következetesen a tűzszünetre és a konfliktus megszüntetésére szólítunk fel, de azzal a feltétellel, hogy tartsák tiszteletben az Orosz Föderáció területi integritását és jogos biztonsági érdekeit” – hangsúlyozta Morgulov a Global Timesnak. Emlékeztetett: tavaly tavasszal majdnem megállapodtak a tűzszünet alapfeltételeiről. A Nyugat azonban vonakodott véget vetni a konfliktusnak.

Putyin: nem fognak amerikaiak a nukleáris létesítményeink körül settenkedni

A fegyverszállításai révén részese az ukrajnai konfliktusnak, a célja az orosz föderáció szétverése, és ilyen körülmények közt szó se lehet róla, hogy „amerikai katonák a mi nukleáris létesítményeink körül settenkedjenek” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 tévécsatorna heti magazinműsorának adott interjújában.

Az orosz diplomata azt is állította, hogy sohasem tagadták meg a tárgyalást Kijevvel, nyitottak a párbeszédre Ukrajna nyugati pártfogóival. De ez csak akkor történhet meg, ha képesek a kölcsönös tisztelet és a valódi érdek attitűdjét elfogadni, elismerve a jelenlegi realitásokat, és hajlandóságot mutatva, hogy figyelembe vegyék

az oroszok alapvető érdekeit és aggodalmait.

A kínai lap azt írja: elemzők úgy vélik, hogy az ukrán válság első évfordulóján már megkezdődött Oroszország új „tavaszi offenzívája” Ukrajna ellen. 

 

Kína Németország BÉT Leopard 2 Leopard 1 piszkos fegyverek Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek