Pénz- és tőkepiac

Alacsony szinten, de megvetette a lábát a hrivnya

Az ukrán szakértők nem számítanak a hrivnya számottevő mozgására.

A hrivnya árfolyama nem tér majd vissza arra a szintre, ahol a háború előtt volt, de további leértékelődésre sem kell számítani – írta meg a Kárpáti Igaz Szó az ukrán parlament pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának elnöke, Danilo Hetmancev szavait idézve.

hrivnya fizetés
Fotó: Shutterstock

Nem látok okot a ráta jelentős csökkenésére, de arra sem, hogy az árfolyam visszatérjen a háború előtti szintre. Ez nem fog megtörténni

– mondta a bizottsági elnök. Hozzátette, hogy 2022-ben 26 százalékos reálinflációt mérték Ukrajnában, s ezt a gyengülést nem lehet már korrigálni. Pozitívumként hozta fel, hogy más európai országokhoz képest az ukrán inflációs adat a vártnál jobb képet mutat.

Eltérően látja a gazdaság alakulását az ukrán kormány és a jegybank

Az ukrán gazdasági minisztérium 3,2 százalékon tartja, ezáltal megerősíti az ország gazdaságának 2023-as növekedésére vonatkozó előrejelzését, mindezt annak ellenére, hogy az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) a napokban 4 százalékról 0,3 százalékra rontotta a prognózist.

A háború első évében megőriztük a viszonylagos makropénzügyi stabilitást, amelyet megfelelő arany- és devizatartalék biztosít

– közölte Danilo Hetmantsev.

A dollár-hrivnya árfolyama 2022-től
 

A szakember szerint a hrivnyát külföldről érkező pénzügyi támogatások támasztják meg. További jelentős leértékelődést akkor tartana valószínűnek, ha a nyugati pénzcsapokat elzárnák.

 

hrivnya Ukrajna infláció
Kapcsolódó cikkek