A dollárral szemben 0,7 százalékkal, míg az euróval szemben 0,5 százalékkal gyengült a rubel kedd reggel Vlagyimir Putyin parlamenti beszédét megelőzően. 

Putyin
Fotó: Alekszej Babuskin / AFP

Az orosz elnök az Ukrajna elleni háború egyéves évfordulójához közeledve szólal majd fel a parlament előtt, minden bizonnyal a különleges hadművelettel kapcsolatban tesz nagy bejelentést. Egyes források szerint bejelenti a háború hivatalos kezdetét – a támadások kezdete után egy évvel. 

Volatilis a kurzus, bizonytalanság uralja az orosz fizetőeszköz mindennapjait

Az orosz rubel iránt hó végén hagyományosan megnő a kereslet az országban befizetendő adók miatt, most ezt az erősödést is lenyomta a közelgő tizedik uniós szankciós csomag okozta félelem és a Putyin bejelentésével kapcsolatos bizonytalanság.

Az orosz gerincét nyújtó Brent olaj árfolyama 0,8 százalékkal, a dolláralapú orosz index, az RTS pedig 0,1 százalékkal gyengült. A rubelalapú MOEX index kurzusa eközben 0,4 százalékot erősödött.

Ezek lehetnek Vlagyimir Putyin beszédének legfontosabb pontjai

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin ma beszédet fog tartani az orosz szövetségi közgyűlés előtt. A beszédben, amelynek helyszíne a moszkvai Gosztinyij Dvor, az ország helyzetéről, az állam bel- és külpolitikájáról, a stratégiai célokról és a gazdasági fejlődés irányáról lehet szó.