Pénz- és tőkepiac

Háború fenyegeti Moldovát – Leállítja a Kisinyovba tartó járatait a Wizz Air

Március 14-től nem mennek menetrend szerinti gépek Budapestről Kisinyovba. A Wizz Air biztonsági aggályok miatt változtatott.

A Wizz Air légitársaság hétfőn bejelentette, hogy március 14-től felfüggeszti a Moldova fővárosába, Kisinyovba (Chisinau) irányuló járatait a légtér biztonságával kapcsolatos aggályok miatt. A felfüggesztés nemcsak a Budapestről indulókat érinti, a többi országból sem lehet jegyet venni március közepétől.

Chisinau,,Moldova,-,September,,2022:,Airplane,Of,Wizzair,Airlines,In
Wizz Air
Leállítja Kisinyovba induló járatait a Wizz Air.
Fotó: Shutterstock

A Wizz Air a közelmúltbeli moldovai fejlemények és a különböző helyi és nemzetközi hatóságokkal és ügynökségekkel való folyamatos egyeztetés alapján azt a nehéz, de felelősségteljes döntés hozta meg, hogy március 14-től felfüggeszti chișinăui járatait. Jelenleg az ország légterében fokozott, de nem fenyegető kockázat áll fenn, a légitársaság folyamatosan nyomon követi az eseményeket, és ha szükséges, utasai, illetve személyzete biztonsága érdekében további lépéseket hoz 

- áll a társaság lapunknak küldött közleményében. 

A magyar gyökerű fapados légitársaság egyúttal közölte azt is, hogy pótlólag a romániai Jászvásárra (Iasi) indít új járatokat, valamint bővíti a meglévő menetrendeket, ez ugyanis a Moldovához legközelebbi nagy romániai repülőtér, ahonnan közúton néhány óra alatt elérhető az ország.

A március 14. utánra érvényes foglalással rendelkező utasok egyelőre nem kaptak tájékoztatást a Wizz Airtől, azonban a légitársaság tájékoztatása szerint ez hamarosan megtörténik majd.

Ők választhatnak az ingyenes átfoglalás, a 100 százalékos készpénz-visszatérítés vagy az eredeti viteldíj 120 százalékának Wizz-krediben való jóváírása között.

A Wizz Airs közleménye azzal zárult, hogy ha a légtér helyzete újra biztonságossá válik, újraindítja járatait.

A Moldova körüli helyzet napok óta téma a világsajtóban. A kétmilliós országban kormányválság van.

Ráadásul Vlagyimir Putyin orosz elnök érvénytelenítette azt a rendeletet, amellyel Oroszország elismerte, hogy Moldova egy szuverén állam. Ezt a dokumentumot az ország még 2012-ben írta alá, amikor Moszkva még viszonylag jó kapcsolatot ápolt az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal. Moldova a háború kirobbanása óta erősen oroszellenes kommunikációt folytat, és szorgalmazza a belépést az Európai Unióba. A Kreml szerint a moldovai vezetés szándékosan oroszellenes hisztériát kelt a lakosságban.

Maia Sandu moldovai köztársasági elnök szerint Oroszország puccsal akadályozná meg országának az EU-hoz való csatlakozását.

 

Románia Kisinyov Moldova Iasi Chisinau Wizz Air Jászvásár
Kapcsolódó cikkek