Tízhavi csúcsokat kóstolt a forint az euró ellenében a Magyar Nemzeti Bank kedd délutáni kamatdöntési bejelentésére hangolva, ehhez képest némileg visszavonult, de a korai kereskedésben a 380-as pszichológia szintnél erősebb maradt az euróval szemben.

Hungarian,Forint,Bank,Notes,Macro
Fotó: Shutterstock

A forint hétfő este a 377-es vonal közvetlen közelében landolt – visszaerősödve a tavaly tavaszi szintekre –, majd némi erózió kezdődött, de az elmúlt héthez hasonlóan a 380-as védőgát kitart.

A 380-as védővonal kitart    Forrás: Stooq.com

A magyar fizetőeszköz már négy hónapja trendszerűen erősödik, amiben jelentős szerepet játszott, hogy az MNB szigorította a monetáris feltételeket. A 18 százalékos egynapos betéti rátája a legmagasabb effektív jegybanki kamat Európában és kordában tartja a piacok pénzbőségét.

Az MNB aligha kezd ma a forint védműveinek lebontásába, hiszen a várt fordulat a felszökött inflációban még nem következett be. Az irányadó kamat, az alapkamat 13 százalék, és az elemzői várakozások szerint hónapokig változatlan maradhat, bár a bank iránymutatását erőteljesen figyelik a piacokon. Utalások a későbbi lazításra történhetnek, a forintot azonban várhatóan ez sem tudná elindítani komolyan a lejtőn, hacsak a bank nem közöl valami váratlanul erőset ezen a téren.

Az MNB-ülés előtt közzétett interjújában ritka kormányzati kommetárokat fogalmazott meg a kamatpolitikáról Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, reményét kifejezve, hogy az MNB mihamarabb elkezdi a kamatok csökkentését, és nem a túlzott óvatosság győz. Elmondta: az energiaárak csökkenése miatt stabilizálódik a forint árfolyama, és enélkül – bármekkora az alapkamat – feltehetően nem stabilizálódott volna az árfolyam.

Magyar euró: a kulcsminiszter elárulta, mikor reális a bevezetése

A Budapest Airport visszavásárlása jóval nagyobb falat a Vodafone-nál, de nemzetstratégiai kérdés.

A tavaly tavaszi szinteken az euróval szemben a forint.     Forrás: Stooq.com

A nemzetközi devizapiaci környezet a forint számára az elmúlt hetekhez képest – amikor az amerikai kamatemelési várakozások újra megizmosították a dollárt – viszonylag kedvező. A kedden közölt francia és spanyol inflációs számok emelkedést mutattak februárra, és a napokban esedékes többi euróövezeti adat várhatóan azt mutatja, hogy makacs marad a maginfláció, ami szigorú politikára ösztönözné az Európai Központi Bankot, az eurónak és így közvetve a forintnak is segítve.

A forint ellen jelenleg kevés dolog szól, bár azért vannak rövid távú rizikók, mint a Moody’s pénteken esedékes magyar hitelbesorolás-felülvizsgálata.

Csúcsokat ostromol a forint a kamatdöntés előtt, és nem sok minden szól a gyengülése mellett

Beásta magát a 380-as vonal védelmére az euró ellenében a forint – sőt hétfő délután már tízhavi csúcsokat döngetett 378 alatt – a Magyar Nemzeti Bank keddi ülése előtt, amely aligha hozza a kamatszigor enyhülését. A dollár izmozása folytatódik a nemzetközi piacon, de ez mostanában nem nagyon árt a forintnak.