Magyar gazdaság

Ma dönt az alapkamatról a jegybank

Várhatóan ezúttal sem változtat az eszköz mértékén a monetáris tanács.

Ma tartja idei második kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. A piac arra számít, hogy a testület ezúttal sem változtat az alapkamat 13 százalékos szintjén és a kamatfolyosó két szélén. A jegybank legutóbb szeptember 27-én emelt alapkamatot, akkor 125 bázispontos szigorítást hajtott végre az augusztusi 100 bázispontos emelés után. 

20200610 BudapestMagyar Nemzeti Bank (MNB)Fotó: Kurucz Árpád (KA)Magyar Nemzet20200610 Budapest

Magyar Nemzeti Bank (MNB)
Fotó: Kurucz Árpád (KA)
Magyar Nemzet
Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

A tavaly szeptemberi ülést követően bejelentették az alapkamat-emelési ciklus leállítását, a monetáris szigorítás októberben más eszközökkel folytatódott. Az MNB rendkívüli bejelentéssel megemelte a rendszeresen megtartott egynapos jegybanki tenderek kamatát 18 százalékra; a heti helyett azóta naponta szervezett betéti tenderek kamatát a piac irányadónak tekinti. 

Prés alá kerülhet a jegybank, több meglepetés is jöhet monetáris fronton

Ha az elmúlt két-három hónap nem is volt túl izgalmas monetáris fronton, a következők már több meglepetést tartogathatnak.

A januári kamatdöntő ülést követően a jegybank megerősítette: a szigorú monetáris kondíciók tartós fenntartására van szükség, hogy biztosítsák az inflációs várakozások horgonyzását és az inflációs cél fenntartható módon való elérését.

A testület szerint a következő hónapokban erőteljesebbé válnak az inflációt mérséklő hatások: a világpiaci energia-, nyersanyag- és élelmiszerárak az orosz–ukrán háborút megelőző szintjükre csökkentek, emellett az árakra „fegyelmező hatást” gyakorol a belső kereslet csökkenése, illetve a tavaszi hónapoktól a bázishatások is kifutnak.

A forint euróval szembeni árfolyama egyébként kifejezetten erős szintekről, a 380-as szint alatti tartományból várja a kamatdöntést. 

 

MNB alapkamat Monetáris Tanács kamatdöntés
Kapcsolódó cikkek