Az fintech központjaként ismert Litvánia az elmúlt hat évben 138 fizetési és digitális pénzügyi szolgáltatónak adott ki engedélyeket. Az innovációt a jövőben sem szeretnék visszafogni, de a szektort szűkebb keretek közé szorítanák, ezért növelik a fintech cégeket ellenőrző személyzet létszámát, és az eddiginél nagyobb pénzügyi keretet biztosítanak a szabálytalanságok felderítésére – derült ki a balti ország központi bankjának vezetője, Gediminas Simkus beszámolójából, akit a szegmens megregulázásával bíztak meg.

Large Green Piggy Bank on Blue Background Broken amd Smashed, fintech
Véget ugyan nem ér, de kicsit beszürkülhet a fintech álom
Fotó: Getty Images

A szorosabb felügyeletre a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni erőteljesebb fellépés miatt van szükség.

A szigorítások hatását több pénzintézet már a saját bőrén érezhette: a Bank of Lithuania egyes esetekben húzósabb bírságokat rótt ki, néhány szereplő engedélyét pedig felfüggesztette.

A litván szabályozások szigorítása 2021 óta rendszeresen napirenden van: két éve ugyanis egy litván startup lebukott azzal, hogy több mint százmillió eurót menekített ki a csőd határán álló Wirecardból. A startup engedélyét a központi bank az információ napvilágra kerülését követően egy hónapon belül visszavonta. 

A Litvániában bejegyzett fintech cégek legnagyobb és legismertebb képviselője a Revolut, amely tavaly a harmadik legnagyobb bankká nőtte ki magát az országban. A brit hátterű pénzintézet hamarosan akár közvetlenül az Európai Központi Bank ellenőrzése alá is kerülhet, amely 2018 óta tartja nyilván hivatalosan is bankként.

A litván felügyelet szerint a náluk bejegyzett pénzintézetek számának rohamos növekedése miatt van szükség a rendszer kisebb reformjára.

Az új szereplők közül ugyanis nem mindenki tett eleget a felügyelet által támasztott követelményeknek, és a kockázati tényezők helyes kezelése is gondokba ütközött egyes esetekben. A fintech cégek teljesítménye tavaly világviszonylatban is nagyot romlott: az 56 legnagyobb vállalat teljesítményét követő Peak Fintech Index értéke több mint 50 százalékot esett, és a negyvenegy 2021-es nyilvános tőzsdei kibocsátással szemben tavaly mindösszesen két IPO történt a szektorban.