A mintegy 450 milliárd dolláros vagyont kezelő Katari Befektetési Hatóság (QIA) lehetőségként tekint a felbolydult globális gazdasági helyzetre, és Európában, Ázsiában, valamint az Egyesült Államokban is portfóliója összetételének javítására törekszik, illetve fontolóra veszi a labdarúgásba, a pénzügyi intézményekbe és a technológiába történő további befektetéseket is – mondta a Bloombergnek Manszúr Al Mahmud vezérigazgató hétfőn a Davosban.

Key Speakers At The Qatar Economic Forum
Fotó: Bloomberg

Az amerikai hírügynökség szerint egyébként a fosszilis energiában gazdag Öböl menti országok állami vagyonalapjai tavaly is aktív vásárlók maradtak, amikor a globális üzletkötések volumene csökkent, és a bankok is visszafogták a felvásárlásokhoz nyújtott hitelezést.

A QIA októberben állapodott meg egy 2,4 milliárd eurós befektetésről az RWE-be, hogy a német közműszolgáltató növelhesse megújulókapacitás-vásárlásait Amerikában. Emellett kiemelt befektetőként segítette a Porsche luxussportautó-gyártó tőzsdei bevezetését, és számos technológiai startupot is felkarolt.

A krízishelyzetekben különleges trófeákra vadászó QIA amúgy 2008-ban a Barclays és a Crédit Suisse bankba vásárolta be magát, míg a közelmúltban főként a technológiai vállalatokra és a gyors növekedést mutató piaci szegmensekre összpontosított.

A pénzügyi intézmények továbbra is nagyon fontos pillért képeznek a portfóliónkban, ami adott esetben új befektetéseket is jelent, sőt a fintech területére is betörünk

– mondta Manszúr Al Mahmud. 
Miután Katar sikeresen megrendezte a valaha volt legdrágább világbajnokságot, az alap fontolgatja a futballklubokba való befektetést is, de konkrét döntést még nem hozott – tette hozzá.

„Ez a kérdést is professzionális üzleti alapon vizsgáljuk, a sport egyre fontosabbá válik, az emberek mind többet foglalkoznak vele, a digitalizáció pedig növeli a vonzerejét a befektetők szemében” – folytatta az igazgató. Mint ismert, Katar a Qatar Sports Investments révén már megszerezte a Paris Saint-Germain labdarúgóklubot, és 

a Bloomberg szerint olyan brit Premier League topklubokat is megcélozhat, mint a Manchester United, a Liverpool vagy a Tottenham Hotspur.

Al Mahmud azt is elárulta, hogy az alap változatlanul támogatja elképzeléseit a Twitterrel kapcsolatban, annak ellenére, hogy az amerikai milliárdos felvásárlási akciója nyomán rengeteg munkavállaló távozott a cégtől.

Együttműködünk Elonnal a Twitter átalakításában, és hiszünk benne, hogy sikerül sínre tennie a vállalatot

– mondta.

Sőt, a QIA még csak az aktív twitterezés visszafogására sem kérte Muskot, mivel az alap „ilyen mértékben” nem bonyolódik bele a cég működésébe.

„Megbízunk benne, mert biztosak vagyunk abban, hogy nagyon profin kezeli a projektet” – fejezte be az interjút Al Mahmud.