Hiába ért el rekordszintű, közel 13 milliárd forintos adózott eredményt az Alteo 2022-ben, a megújuló energiát hasznosító társaság igazgatósága mégsem javasol osztalékfizetést a tavalyi eredményből.

Alteo BÉT becsengetés
Fotó: Kallus Gyögy / AFP

Az igazgatóság a növekedés és az annak finanszírozásához szükséges belső és külső források előteremtésének biztosítana elsődleges prioritást, ezzel indokolja a részvényesi juttatás visszatartását.

Ez óriási meglepetés a Mol többségi tulajdonába került társaságtól, amely az elmúlt években – a pandémiás 2020 kivételével – rendre fizetett osztalékot, ráadásul a mértékét is folyamatosan emelte. 2019-ben 16 forintot, 2021-ben 24 forintot, tavaly pedig 103 forintot kaptak készhez a részvényesek papíronként.

A társaság tavaly a 2021-es csúcsévet is bőven túlszárnyalta, nyeresége csaknem a duplájára, 12,89 milliárd forintra hízott, részben az energiapiaci volatilitásnak is köszönhetően. 

A vezetőség szerint a társaság eredményességének mérésére leginkább alkalmas, pénzügyi tételektől, adófizetéstől, értékcsökkenéstől és értékvesztéstől tisztított eredmény (EBITDA) 57 százalékkal, 20 milliárd forint fölé ugrott. Az üzemi eredmény soron éves alapon mintegy 90 százalékkal javuló, 16,7 milliárdos eredmény született, a bevételek pedig – a felszökő energiaárak következtében – 44-ről 103 milliárd euróra nőttek.

A 2022-es adózott eredmény egy részvényre vetítve 656 forintos nyereséget jelent, ennek alapján joggal számíthattak a befektetők – akár a 2022-es kifizetést is meghaladó – juttatásra. A céget követő Erste Befektetési Zrt. 141 forintos osztalékkal kalkulált előzetesen.

Csalódottságuk a részvényárfolyamban is tükröződik, ami másfél százalékkal esett közvetlenül a csütörtök délutáni bejelentést követően.