A Silicon Valley Bank bukásával világhódító útjára indult bankpánik nem múlik el egyhamar a Man Group fedezeti alap vezérigazgatója szerint.

banki részvények zuhannak USA
Fotó: Shutterstock

A szakember úgy látja, a közösségimédia-felületek mérhetetlenül képesek mind felgyorsítani, mind felnagyítani a bankpánik hatását, így a bankcsődök a következő két év során még akár mindennaposak is lehetnek. 

Ellis szerint a kisebb, regionális amerikai bankok és az újonnan piacra lépő neo- vagy digitális bankok lesznek a legnagyobb veszélyben.

Az amerikai kisbankok méretük ellenére kulcsszerepet töltenek be az ország pénzügyi rendszerében a lakossági hitelezésből vállalt hatalmas részesedésükkel, így bedőlésüket a teljes szektor megérezheti majd. A digitális bankok, mint a Magyarországon is egyre népszerűbb Revolut, a betétesek kockázatkerülési tendenciáinak növekedésével kerülhetnek a jelenleginél rosszabb helyzetbe, a szektor lendületének letörése azonban a teljes bankipart fájdalmasan érintheti, mivel elfojtja az innovációt.

Kisbankok dönthetik romba az amerikai gazdaságot

A 2008-as nagy amerikai bankmentés a regionális pénzintézetek szintjére betonozta a kockázatokat, és ennek – a hitelezés beszűkülése révén – az amerikai gazdaság ihatja meg most a levét.

A bankpánik további alakulására azonban, amelynek legnagyobb áldozata a konkurense által felvásárolt svájci Credit Suisse lett, míg következő prédája a First Republic lehet, a Fed ma este esedékes kamatdöntése minden bizonnyal jelentős hatást gyakorol majd. Powell és kollégái nagyon nehéz döntés előtt állnak: választaniuk kell, hogy az elleni harcot vagy a bankpánik visszafogását tekintik-e elsődleges feladatuknak.

A Fed döntése nemcsak az amerikai pénzügyi rendszerre lesz hatással, de a teljes fejlődő világra is: a magas kamatok ugyanis erős dollárt jelentenek, ami a regionális devizák gyengülését hordozza magában, kíméletlenül megdrágítva a devizahitelek törlesztését – ez pedig sok feltörekvő gazdaság számára egyet jelenthet a fizetésképtelenséggel.

A Federal Reserve kamatdöntését tekintve a piac jelenleg 90 százalék feletti valószínűséggel árazza a 25 bázispontos emelést, míg az egyetlen másik elképzelhető útnak tartott kamatemelési szünet esélyét 9 százalék környékére taksálják a befektetők.